Kost och äldre

Författare

  • Sölve Elmståhl

Abstract

Intresset för äldres hälsa och särskilt kostens betydelse har kommit alltmer i fokus. Ett lågt intag av bland annat frukt och grönsaker utgör riskfaktorer för sjukdomstillstånd som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och cancer. Dessa sjukdomar blir vanligare med stigande ålder och skulle kunna bli föremål för preventiva insatser. Jag hoppas att detta temanummer belyser vilken omfattande dokumen­ tation och forskning som det finns idag kring kostfrågor och äldres situation. Förhoppningsvis kan detta nummer stimulera till en debatt kring vilka behov som finns inom äldreområdet för att förebygga ohälsa till följd av bristande kostvanor hos äldre, hur preventiva insatser kan prioriteras och hur utbildnings- och informationsinsatser överensstämmer med uppställda nationella mål och handlingsplaner.

Författarbiografi

Sölve Elmståhl

Gästredaktör för detta temanummer är Sölve Elmståhl, professor, överläkare vid Samhällsmedicinska institutionen, Avdelningen för Geriatrik, Lunds universitet samt Geriatriskt utvecklingscentrum, Universitetssjukhuset MAS, Malmö

Downloads

Publicerad

2001-08-01

Referera så här

Elmståhl, S. (2001). Kost och äldre. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(4), 274–276. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31720

Nummer

Sektion

Tema: Kost och äldre