Nutrition och nutritionsstatus bland äldre

Författare

  • Elisabet Rothenberg

Abstract

Friska äldre har bra matvanor och jäm­fört med rekommendationerna adekvat intag av energi och näring. Livsmedels­valet har förändrats över tid på samma sätt som i befolkningen i dess helhet. Energiomsättningen sjunker med sti­gande ålder framför allt beroende på minskad fysisk aktivitet. Längd och vikt minskar. Låg vikt och viktförlust är asso­cierad med överdödlighet jämfört med viktstabilitet. Optimal vikt tycks ligga nå­got högre än för yngre individer.

Författarbiografi

Elisabet Rothenberg

Elisabet Rothenberg med dr, verksam som forskare inom de geriatriska och gerontologiska populations-undersök­ningarna H70, avdelning för Geriatrik, Göteborgs universitet, samt som chef­dietist, sektionen för klinisk nutrition, Sahl­grenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Downloads

Publicerad

2001-08-01

Referera så här

Rothenberg, E. (2001). Nutrition och nutritionsstatus bland äldre. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(4), 294–301. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31732

Nummer

Sektion

Tema: Kost och äldre