Äldre kvinnors matlagning och måltidsvanor

Författare

  • Birgitta Sidenvall

Abstract

Artikeln redovisar äldre kvinnors uppfatt­ningar om att handla och laga mat, målti­dens sociala och hälsomässiga aspekter och dessa kvinnors sätt att hantera bris­tande förmågor. Alla önskade att klara sig själva och såväl de som hade viss funk­tionsnedsättning som de allra äldsta var beroende av kontinuitet för att klara mat­hållningen. Många hittade praktiska lös­ningar på sina svårigheter. Kvinnor med reumatoid artrit och Parkinssons sjukdom var beroende av sin medicinering, som måste ligga i fas med matlagning och ätande. De med svårare funktionshinder skämdes över sina bristande förmågor och drog sig undan social samvaro. Att få hjälp var svårt och hjälp till skickliga hus­mödrar måste ges på ett taktfullt sätt.

Författarbiografi

Birgitta Sidenvall

Birgitta Sidenvall är docent vid Institu­tionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet och driver i samver­kan med professor Christina Fjellström och univ. lektor Margaretha Nydahl Insti­tutionen för Hushållsvetenskap MENEW­ projektet (Meals, Eating habits, and Nutri­tional intake among Elderly Women), från vilket denna rapport härstammar. I projek­tet ingår dessutom doktoranderna Jenny Andersson och Kerstin Gustafsson

Downloads

Publicerad

2001-08-01

Referera så här

Sidenvall, B. (2001). Äldre kvinnors matlagning och måltidsvanor. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(4), 312–316. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31738

Nummer

Sektion

Tema: Kost och äldre