Kostfaktorers betydelse för osteoporos

Författare

  • Karl Michaälsson
  • Sölve Elmståhl

Abstract

Osteoporos och osteoporosrelaterade frakturer är ett relativt nytt forskningsfält. Kostens betydelse för benuppbyggnad och frakturrisk är ofullständigt kartlagd. Flera randomiserade studier publicerade det senaste decenniet indikerar dock att kombinationen kalcium och vitamin D som supplement kan reducera risken för osteoporosfrakturer, speciellt bland institutionaliserade äldre individer. Det råder fortfarande en oklarhet, även om det antyds av vissa studier, om antalet frak­turer också kan reduceras med ett tillägg av kalcium och vitamin D bland icke institutionsboende äldre

Författarbiografier

Karl Michaälsson

Karl Michaälsson är överläkare och do­cent i ortopedi vid ortopedkliniken, Aka­demiska sjukhuset, Uppsala.

Sölve Elmståhl

Sölve Elmståhl är professor och överläkare i geriatrik vid Geriatriskt utvecklings­centrum, Universitetssjukhuset MAS, Malmö.

Downloads

Publicerad

2001-08-01

Referera så här

Michaälsson, K., & Elmståhl, S. (2001). Kostfaktorers betydelse för osteoporos. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(4), 333–344. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31747

Nummer

Sektion

Tema: Kost och äldre