Risk och graviditet: att föda på sjukhus, hemma eller med snitt?

Författare

  • Birgitta Hellmark Lindgren

Abstract

När en kvinna blir gravid dyker i regel en mängd frågor upp av såväl existentiell som praktisk karaktär. En del av dessa frågor kretsar kring risken att drabbas av exempelvis missfall, fosterskador eller andra graviditets- och förlossningskomplikationer.1 Är fostret friskt? Har jag skadat fostret innan jag visste att jag var gravid? Har jag druckit alkohol? Borde jag ha ätit folsyra? Skulle jag ha gått till tandläkaren innan jag blev gravid (röntgen kan ju vara skadligt)? Hur kan jag undvika att barnet skadas under graviditeten? Vad ska jag äta (kalcium, järn?), och vad ska jag inte äta (blodiga biffar, gravad lax, opastöriserade ostar?) Kan jag bada, kan jag ha sex, kan jag gå på gympa? Kan jag köra motorcykel, kan jag flyga utomlands, kan jag äta malariamedicin?

Artikeln handlar om hur tankar om risker på olika sätt influerar hur gravida kvinnor uppfat­tar, förhåller sig och agerar i samband med graviditet och födande. Artikeln bygger på observationer som gjorts inom forskningsprojektet "Den gravida kvinnokroppen som arena för sociala sanningar och motstridiga perspektiv.

Författarbiografi

Birgitta Hellmark Lindgren

Birgitta Hellmark Lindgren är doktorand i kulturantropologi vid Uppsala universitet

Downloads

Publicerad

2001-10-01

Referera så här

Hellmark Lindgren, B. (2001). Risk och graviditet: att föda på sjukhus, hemma eller med snitt?. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(5), 376–384. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31765

Nummer

Sektion

Tema: Riskens många ansikten