Risk som skri om kris. Mediciner, media, maktlöshet

Författare

  • David Finer

Abstract

Både risk och nytta är inbyggda i all läkemedelsanvändning. Eftersom vi är tvungna att i vissa situationer ta läkeme­del, är vi också beroende av något som kan skada oss. Detta är en 'dubbel-bind' situation, som gör att vi ömsom förtränger riskerna, ömsom fokuserar på risken eller nyttan av läkemedlen.
I det sammanhanget framstår läkeme­delsinformation som en avgörande resurs. Denna tillgång har vi emellertid som lekmän inte full kontroll över. Inte heller kan vi förlita oss på läkemedelsindustrin, läkarna eller massmedia för att få den information vi behöver. Samhällets obund­na information är också otillräcklig.
Vår maktlöshet underblåser vår legitima oro för läkemedelsrisker och förklarar till en del den förvirrade och till synes änd­lösa samhällsdebatten i frågan

Författarbiografi

David Finer

David Finer har en lång erfarenhet som medicinjournalist bl a på Expres­sen, Läkartidningen, Läkemedelsvärlden samt radio och TV. Han har även en li­centiatexamen i medicinsk vetenskap, Stockholm.

Downloads

Publicerad

2001-10-01

Referera så här

Finer, D. (2001). Risk som skri om kris. Mediciner, media, maktlöshet. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(5), 425–435. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31780

Nummer

Sektion

Tema: Riskens många ansikten