Flyktinginvandring och bostadssegregation

Konsekvenser i familje- och samhällsperspektiv

Författare

  • Kjerstin Almqvist
  • Staffan Janson

Abstract

Trots en tydlig politisk intention om motsatsen har andelen flyktingar och invandrare under 1990-talet ökat mycket mer i vissa svenska bostadsområden än i andra. Det segregerade boendet innebär emellertid inte enbart nackdelar. En del flyktingföräldrar bedömer att närhet till landsmän och anhöriga är en viktig hälsofrämjande faktor som gynnar såväl barnens som deras eget välbefinnande. Flyktingföräldrars syn på vad som är bäst för barnen och dem själva kan lätt komma i konflikt med svenska myndigheters sätt att verka för de övergripande integrationsmålen. Ett mångkulturellt samhälle ställer krav på att de samhällsinstitutioner som har till uppgift att stödja och samverka med föräldrar om barnens bästa har förståelse för de skiftande behov och värderingar olika flykting- och invandrarföräldrar har. Ett exempel är hur förutsättningarna för barnhälsovårdens arbete förändras när andelen flykting- och invandrar­familjer ökar i ett bostadsområde.

Författarbiografier

Kjerstin Almqvist

Kjerstin Almqvist är fil. doktor i psykologi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Hon är verk­samhetschef för FlyktingCenter, Landstingets i Värmland öppna psykiatriska mottagning för flyktingar. Hon är även knuten till Karlstads Universitet.

Staffan Janson

Staffan Janson är docent i pediatrik och universitetslektor i folkhälsovetenskap. Han delar sin tid mellan arbete som barnläkare med forskning inom primärvård och folkhälsa för landstinget i Värmland och Karlstads univer­sitet.

Downloads

Publicerad

2000-02-01

Referera så här

Almqvist, K., & Janson, S. (2000). Flyktinginvandring och bostadssegregation: Konsekvenser i familje- och samhällsperspektiv. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(1), 52–60. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32590

Nummer

Sektion

Tema: Integration och folkhälsa. Vision och realitet inför år 2000