Krigsskadade flyktingar på den svenska arbetsmarknaden

Författare

  • Ann-Charlotte Hermansson
  • Mikael Thyberg

Abstract

I denna artikel presenteras en upp­följningsstudie av en kulturellt heterogen grupp omfattande 44 krigsskadade flyk­tingar, samtliga män, som intervjuades efter åtta år i Sverige.
Tjugotre personer (52%) hade anställ­ning, de flesta i skyddad verksamhet. I den iranska gruppen hade 70% arbete, en högre andel än bland övriga nationali­teter. En förklaring kan vara att de flesta av de iranska flyktingarna placerades i samma kommun och blev där föremål för ett särskilt integrationsprogram. De som hade arbete skilde sig från studerande och arbetslösa i fråga om vissa bak­ grundsfaktorer och mått på psykiskt väl­befinnande. Däremot fanns inga skillna­der mellan dessa grupper vad gäller kroppsligt välbefinnande

Författarbiografier

Ann-Charlotte Hermansson

Ann-Charlotte Hermansson, leg psyko­log, med dr, är verksam vid Flyktingmedi­cinskt centrum, Universitetssjukhuset i Linköping.

Mikael Thyberg

Mikael Thyberg, med dr, är verksam som specialist i rehabiliterings­medicin vid Smärt- och Rehabiliterings­ centrum, Universitetssjukhuset i Linkö­ping.

Downloads

Publicerad

2000-02-01

Referera så här

Hermansson, A.-C., & Thyberg, M. (2000). Krigsskadade flyktingar på den svenska arbetsmarknaden. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(1), 66–72. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32599

Nummer

Sektion

Tema: Integration och folkhälsa. Vision och realitet inför år 2000