Solnaprojektet

Författare

  • Bo Werner

Abstract

Solnaprojektet utgör ett longitudinellt projekt som startade 1954 på initiativ av professor Arvid Wallgren. Projektet kom att drivas av Kliniken för Studium av Barns Utveckling och Hälsa inom Barnkliniken vid Karolinska sjukhuset i Stockholm av professor Petter Karlberg, överlä­kare Gunnar Klackenberg, docent John Taranger samt psykolog, fil.lie. Ingrid Klackenberg­ Larsson. Projektet har utgjort en del i en internationellt koordinerad studie baserad på födelse­populationer i London, Paris, Zurich, Bryssel, Louisville (USA), samt i Dakar och i Kampala. Av nämnda projekt är Solnastudien den bäst sammanhållna och är det enda projekt som lyckades i föresatsen att följa undersökningsgruppens medlemmar upp i vuxen ålder. Solna­studien är det enda longitudinella projekt i Europa som har följt en och samma grupp perso­ner från födelsen till vuxen ålder. En reviewer av projektet beskrev nyligen studien som "one of the scientific treasures in the world literature". Forskning inom projektet bedrivs med forskar­grupper från olika universitet, ex professor Lynette Cofer, vid University of New Mexico (sömn­vanor), och professor William W. Lambert, vid Cornell university (withdrawn behavior och fysiologiska korrelat till stress).

Artikeln är skriven i samråd med projektledaren professor Håkan Stattin.

Författarbiografi

Bo Werner

Bo Werner är barnläkare och socialmedicinare och forskningsaktiv inom projekt som dels longitudinellt beskriver barndom och uppväxt samt sysslar med barndomens betydelse för vuxenhälsan.

Downloads

Publicerad

2000-06-01

Referera så här

Werner, B. (2000). Solnaprojektet. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(3), 206–209. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32716

Nummer

Sektion

Tema: Från vaggan till graven. Att följa livsförlopp i beteendevetenskap och medicin