Malmöundersökningen

Författare

  • Margareta Furu

Abstract

"Det finns en stor svensk undersökning om sambandet mellan social bakgrund, skolutbild­ning och framgång senare i livet som såvitt jag förstår är rätt enastående i sitt slag i världen men som dock väckt föga uppseende hos oss. Undersökningens tillkomst har något av mo­dern vetenskaplig saga över sig och förtjänar en liten berättelse för sig.

Det var en gång för ett 30-tal år sedan" .....

Så skrev läkaren Gustav Jonsson - "Skå-Gustav" - i sin bok "Att bryta det sociala arvet" (1; s. 52). Beskrivningen gällde Malmöundersökningen, den studie som planerades och genom­fördes av skolpsykologen Siver Hallgren år 1937-38 som licentiatavhandling vid Lunds uni­versitet (2). När "Skå-Gustav'' beskrev Malmöundersökningen år 1973, var undersöknings­personerna 45 år gamla. Sedan dess har det nu gått tjugosju år och ytterligare data har insamlats. Den senaste enkätuppföljningen gjordes år 1994, då undersökningspersonerna var 66 år gamla och folkpensionärer.

Frågeställningarna i de olika uppföljningsstudierna speglar inte bara populationens levnads­ stadier. De speglar samtidigt tidsandan, samhällsförändringar och frågor som var föremål för diskussion i samhället vid olika tidpunkter - faktorer som kan belysas och analyseras genom att studera denna normalpopulation i ett livsloppsperspektiv. I rapporter från Malmö­undersökningen kan man också följa hur metoderna har utvecklats över tid när det gäller insamling, lagring, bearbetning och tolkning av data.

Författarbiografi

Margareta Furu

Margareta Furu är fil dr, docent i pedagogik - ålderspensionerad från tjänst men inte från forskning.

Downloads

Publicerad

2000-06-01

Referera så här

Furu, M. (2000). Malmöundersökningen. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(3), 217–220. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32725

Nummer

Sektion

Tema: Från vaggan till graven. Att följa livsförlopp i beteendevetenskap och medicin