Spanska sjukan - influensans väg 1918

Författare

  • Jan E Hallström

Abstract

Den värsta influensa världen har upplevt var den så kallade Spanska sjukan. Den slog till med full kraft hösten 1918 då för­sta världskriget gick in i sitt slutskede. Aldrig senare har ett influensavirus upp­trätt med en sådan plötslig aggressivitet och med så ödesdigra konsekvenser. Man räknar med att mer än 20 miljoner män­niskor jorden runt dukade under i sjukdo­men. I Sverige lade influensan nära 40.000 i en för tidig grav. Särskilt svårt drabbades Norrland. Det här är berättel­sen om spanska sjukans väg till Sverige och Hälsingland sommaren och hösten 1918. Fokuseringen ligger på sjukdomens förlopp i Söderhamnsbygden, speglad genom lokala media och genom medi­cinskt ansvariga läkares rapportering till medicinalstyrelsen. Bilden av influensans omfattning och spridning i Hälsingland har därtill infogats i ett större sammanhang - den rådande europeiska krigssituationen i Europa.

Författarbiografi

Jan E Hallström

Jan E Hallström, fil kand med inriktning på sociologi och statskunskap, är verk­sam som arbetsskadestatistiker vid yrkes­inspektionen i Stockholms distrikt och ägnar sig sedan flera år på fritiden åt stu­dier av sågverkens folk vid nedre Ljusnan i Hälsingland.

Downloads

Publicerad

2000-06-01

Referera så här

Hallström, J. E. (2000). Spanska sjukan - influensans väg 1918. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(3), 259–272. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32758

Nummer

Sektion

Tema: Från vaggan till graven. Att följa livsförlopp i beteendevetenskap och medicin