Smärtanalys kräver dialog - det sociokulturella mötets betydelse

Författare

  • Berit Björkman

Abstract

Utifrån min kliniska erfarenhet som kurator upplevde jag ett behov av att i ett samhälls­vetenskapligt perspektiv söka kunskap om smärtans betydelse för den drabbade. Detta är ett perspektiv som inte primärt ser smärta som ett sjukdomsorienterat symtom utan som en del av en livsprocess.
Jag ville systematiserat söka en kunskap som ökar förståelsen för vad smärta gör med den som drabbas. Och vad det är vi gör, när vi behandlar. Och vad det är vi behandlar.
Utifrån detta syfte intervjuades 12 konsekutivt utvalda personer från Smärtsektionens remiss­pärm. Intervjuerna kan karakteriseras som ett samtal där intervjupersonen ombeds med egna ord berätta vad smärtan betyder för henne/honom. Materialet analyserades utifrån kvalitativ metodik.
I berättelserna tydliggjordes smärtans komplexitet på ett sådant sätt att gränsöverskridande frågor väcktes och det samhällsvetenskapliga och förståelseinriktade perspektivet när det gäller smärtans betydelse var kreativt problematiserande. lntervjupersonernas berättelser om sina individuella smärtupplevelser blottlägger det strukturella mötet mellan patient och vårdgivare som en kontext med en sociokulturellt förankrad ramberättelse, där vårdgivaren innehar tolkningsföreträde. Detta tolkningsföreträde problematiserar ramberättelsens sam­tida betoning av smärtans subjektivitet. Denna inkonsekvens komplicerar den för framgångs­rik smärtanalys så nödvändiga dialogen. I denna artikel riktas uppmärksamheten mot denna förbisedda problematik.

Författarbiografi

Berit Björkman

Berit Björkman är fil. mag i socialt arbete och tjänstgör som kurator vid Smärtsektionen på Anestesi- och lntensivvårdskliniken, Karolinska Sjukhuset.

Downloads

Publicerad

2000-08-01

Referera så här

Björkman, B. (2000). Smärtanalys kräver dialog - det sociokulturella mötets betydelse. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(4), 311–320. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32797

Nummer

Sektion

Tema: Socionomers forskning i hälso- och sjukvård