Barnpsykiatrins och vuxenpsykiatrins syn på varandras kunskaper och verksamhet

Författare

  • Ulf Engqvist

Abstract

Under 1998 genomfördes vid Östersunds sjukhus en enkätundersökning med syfte att jäm­föra olika yrkesgrupper inom barn och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri vad gäller kun­skap om barn och ungdom samt deras uppfattningar om varandras verksamhetsområden. Undersökningen är en del i ett avhandlingsarbete behandlande gränsområdet mellan de båda psykiatriska specialiteterna kring ungdomsgruppen 16-25 år. Resultat presenteras kring per­sonalens kunskaper om varandras områden och de tankar man har om den andra verksam­hetens sätt att arbeta. Resultaten visar att det finns brister i kunskap kring barn och ungdom i personalens utbild­ning och att det finns skillnader i syn- och arbetssätt samt i kunskaper om varandras områ­den. Organisationen inom sjukhuset utgör ett hinder för samarbete. Det finns dock intresse för samarbete kring ungdomsgruppen och en vilja att närma sig varandra utifrån denna grupps behov.

Författarbiografi

Ulf Engqvist

Ulf Engqvist är socionom och doktorand vid Karolinska Institutet, Institutionen för Kvinnor och Barns Hälsa och arbetar vid barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten vid Östersunds sjukhus.

Downloads

Publicerad

2000-08-01

Referera så här

Engqvist, U. (2000). Barnpsykiatrins och vuxenpsykiatrins syn på varandras kunskaper och verksamhet. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(4), 344–352. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32815

Nummer

Sektion

Tema: Socionomers forskning i hälso- och sjukvård