RehabiIitering till arbete

Författare

  • Kerstin Ekberg

Abstract

I detta nummer av Socialmedicinsk Tidskrift försöker vi att sätta oss in i den försäkrades situation och med hjälp av olika studier, kvalitativa och kvantitativa, belysa vilka förhållanden som är betydelsefulla i en arbetslivs­inriktad rehabiliteringsprocess.

Totalt ersatte sjukförsäkringen under 1999 75 miljoner sjukdagar. Antalet ersatta sjukdagar har ökat med nära 50% sedan 1997. Kvinnor svarade för mer än 60% av antalet sjukdagar och för 66% av ökningen sedan 1997. Det är framförallt kvinnor anställda inom kommuner och landsting som uppvisar höga sjuktal. Preliminära siffror från Sjukförsäkringsutredningen tyder på att kvinnor inom vården svarar för ca 25% av den totala ökningen av sjukfrånvaron mellan åren 1997 och 1999.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Nya grupper drabbas och symptomen som orsakar sjukskrivning kan allt oftare kopplas till stressrelaterade orsaker på arbetsplatsen. Det krävs en kraftfull satsning både på att utveckla arbetslivsinriktad rehabilitering och inte minst på att utveckla hälsofrämjande strategier på arbetsplatsen.

Författarbiografi

Kerstin Ekberg

Gästredaktör för detta temanummer är Kerstin Ekberg,professor vid Rikscentrum för Arbetslivsinriktad Rehabilitering (RAR), Hälsouniversitetet i Linköping. RAR etablerades 1998 och syftar till att utveckla forskning och metodutveckling om arbetslivsinriktad rehabilitering. RAR är till huvudsakligen finansierad av RALF och andra externa anslagsgivare.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Ekberg, K. (2000). RehabiIitering till arbete. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 386–387. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32965

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete