Motivation till förändring i rehabiliteringsprocessen

Författare

  • Birgitta Grahn
  • Kjerstin Stigmar
  • Charlotte Ekdahl

Abstract

Syftet med denna kvalitativa fallstudie var att uppnå en fördjupad förståelse av motivation till förändring hos patienter med långvariga muskuloskeletala besvär och att identifiera faktorer som kan underlätta eller försvåra en förändring. Tjugo patienter ingick i studien och data samlades in med hjälp av upprepade intervjuer samt kvantitativa instrument under en två­ årsperiod. De fyra mest centrala teman som framkom var (I) utnyttjande av professionella nätverk i form av sjukvård och försäkringskassa, (Il) känslomässigt stöd från familj och nära anhöriga, (111) patientens personliga copingstrategier i form av energi, positiva tankar och problemlösning, och (IV) det sociala stödet på arbetet i form av arbetsledare och kollegor. Projektet genomfördes vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnast­utbildningen, Lunds universitet.

Författarbiografier

Birgitta Grahn

Birgitta Grahn, dr med vet, leg sjukgymnast, är forskningsledare vid FoU-centrum, Lands­ tinget Kronoberg och FoU-Kronoberg och är adjungerad projektassistent vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet. 

Kjerstin Stigmar

Kjerstin Stigmar, BSc, är företagssjukgymnast vid Kommunhälsan i Växjö. 

Charlotte Ekdahl

Charlotte Ekdahl, professor i sjuk­ gymnastik, leg sjukgymnast, är verksam vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Grahn, B., Stigmar, K., & Ekdahl, C. (2000). Motivation till förändring i rehabiliteringsprocessen. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 398–405. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32974

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete