Somatoformt smärtsyndrom

Patientens upplevelse av vårdpersonalens förhållningssätt

Författare

  • Berit Krafft
  • Curt Nyström

Abstract

Långvarig smärta omfattar människans alla dimensioner och kan leda till en livskris, en hög stressnivå och dysfunktionella psykiska försvar som kan medföra svårigheter med nyoriente­ring. Diagnosen somatoformt smärtsyndrom förbises ofta bland patienter med ospecifika sym­tom. Detta medför risk för inadekvat behandling, som kan bidraga till att underhålla ett lång­draget smärttillstånd. Ett professionellt omhändertagande av patienten grundas på en ge­mensam begreppsram för hälso- och sjukvårdspersonal med respekt för patientens livsvärld. Studien har integrerat kvalitativ och kvantitativ metod i analogi med tvärvetenskap. Kvantita­tiv metod i form av strukturerade skattningsinstrument kan visa på regelbundenheter i flerdimensionella mönster medan kvalitativ metod redovisar processer som baseras på de variabler som identifierats.

Författarbiografier

Berit Krafft

Berit Krafft, MSc, universitetsadjunkt, leg sjuksköterska är ansvarig för kurs i Smärta och smärtlindring vid Högskolan i Borås, Institutionen Vårdhögskolan. 

Curt Nyström

Curt Nyström, överläkare, MD, är sektionsöverläkare för slutenvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Verksamhets­området psykiatri, Mölndals sjukhus.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Krafft, B., & Nyström, C. (2000). Somatoformt smärtsyndrom: Patientens upplevelse av vårdpersonalens förhållningssätt. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 406–414. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32977

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete