Är rehabilitering kostnadseffektiv?

Författare

  • Birgitta Grahn
  • Lars Borgquist
  • Charlotte Ekdahl

Abstract

Artikeln redovisar en studie som jämförde kostnadseffektiviteten av ett multidisciplinärt rehabiliteringsprogram med konventionell behandling inom primärvården av patienter med långvariga muskuloskeletala besvär. Avsikten var också att finna faktorer som skulle kunna förutsäga totalkostnaden för rehabilitering i ett två-årsperspektiv. Studien bekräftade att den aktuella patientgruppen totalt förbrukar stora samhällsresurser och därför kan även mindre kostnadsreduceringar ha stor betydelse för samhällets resursförbrukning. Det multidiscipli­nära rehabiliteringsprogrammet visade sig vara mera resurskrävande men var ändå mest kostnadseffektivt när det gällde att förbättra patienternas hälsorelaterade livskvalitet. Motiva­tion var en prediktor för totalkostnaden för rehabilitering i ett två-årsperspektiv och pekar på betydelsen av en god interaktion mellan patienten och sjukvårdens personal. Projektet ge­nomfördes vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet.

Författarbiografier

Birgitta Grahn

Birgitta Grahn, dr med vet, leg sjukgymnast, är forskningsledare vid FoU-centrum, Lands­tinget Kronoberg och FoU-Kronoberg och är adjungerad projektassistent vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet. 

Lars Borgquist

Professor Lars Borgquist, MD, ekon dr, är verksam vid Avdelningen för Allmänmedicin och Tema Hälsa, Linköpings universitet och är chef för primärvårdens FoU-enhet i Östergötland. Charlotte Ekdahl, professor i sjukgymnast, leg sjukgymnast, är verksam vid Institutionen för rörelse­organens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet.

Charlotte Ekdahl

Charlotte Ekdahl, professor i sjukgymnast, leg sjukgymnast, är verksam vid Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Grahn, B., Borgquist, L., & Ekdahl, C. (2000). Är rehabilitering kostnadseffektiv?. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 445–453. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32995

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete