Implementering av hälsofrämjande arbetsplatsprogram i vård och omsorgsorganisationer

- erfarenheter av HAK-projektet i Östergötland.

Författare

  • Elsy Söderberg

Abstract

HÄLSA - ARBETSLIV- KVINNOLIV (HAK) är ett projekt, som drivs i samarbete mellan Folkhälsoinstitutet och fem län i form av lokala projekt på en mängd arbetsplatser. Projektet genomförs under åren 1997 till och med 2000. De kunskaper som projektet ger avses att användas i det fortsatta hälsofrämjande arbetet - på de berörda arbetsplatserna och av Folkhälsoinstitutet.

Utvecklingsarbetet i Östergötlands län har utformats genom tre lokala arbetsplatsprogram vid Lasarettet i Motala, Finspångs kommun och Norrköpings kommun. På arbetsplatserna ingår undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden som arbetar nära varandra i varda­gen. Arbetet i projektet har organiserats i basgrupper baserade på befintliga arbetslag. Arbe­tet i basgrupperna domineras av ett självstyrande och undersökande arbetssätt. Grupperna ansvarar för sina målsättningar. De resultat som kommer fram i basgruppernas arbete disku­teras i tvärgrupper för reflektion, erfarenhetsutbyte och i möten med berörda chefer. På denna grund utformas sedan handlingsprogram för det hälsofrämjande arbetet. Därpå följande fas utgörs av själva genomförandet. Arbetsformerna i projektet pekar fram mot behov av ett stän­digt pågående utvecklingsarbete med syfte att låta kvinnor komma till tals om sin hälsa och sätta egna mål för sin hälsoutveckling. De roller som politiker och beslutsfattare kan inta har emellertid en betydande inverkan när det gäller att arbeta för en integration av det hälsofrämjande arbetet på policy- och förutsättningsnivå (1).

Författarbiografi

Elsy Söderberg

Elsy Söderberg, fil.mag. MPH har varit regional projektledare för samverkansprojektet Hälsa­ Arbetsliv-Kvinnoliv i Östergötland. Syftet med artikeln är i första hand att sammanfatta ett tillvägagångssätt, som kan öka kvinnors delaktighet och inflytande över den egna hälsan på och utanför arbetsplatsen.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Söderberg, E. (2000). Implementering av hälsofrämjande arbetsplatsprogram i vård och omsorgsorganisationer: - erfarenheter av HAK-projektet i Östergötland. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 462–470. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33007

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete