Vård- och biståndskonsumtion i fyra kommuner i södra Bohuslän före och efter psykiatrireformen

Författare

  • Ingrid Carlsson
  • Svend Otto Frederiksen

Abstract

Som ett led i uppföljning och utvärdering av psykiatrireformen i södra Bohuslän har en undersökning genomförts av de psy­kiskt funktionshindrades kontakter med psykiatri, övrig länssjukvård och social­tjänst före och efter reformen. Deras kon­takter med den slutna psykiatriska vår­den var i stort sett oförändrad medan kon­takterna med den öppna psykiatriska vår­den hade ökat, framförallt kontakterna med omvårdnadspersonal och parame­dicinsk personal. Insatserna från social­tjänsten hade ökat såväl till antal som till ett mer varierat innehåll. De ökade kon­takterna med den öppna psykiatriska vår­den och socialtjänsten är med största sannolikhet en konsekvens av psykiatri­reformen. Samverkan mellan psykiatrin och socialtjänsten beskrivs som positiv men primärvården bör i större utsträck­ning engageras i samarbetet kring de psykiskt funktionshindrade och deras si­tuation.

Författarbiografier

Ingrid Carlsson

Ingrid Carlsson är leg sjuksköterska och forskarstuderande vid institutionen för kli­nisk neurovetenskap vid Göteborgs uni­versitet. Svend Otto Frederiksen leg lä­kare och Med Dr och verksamhetschef vid psykiatriska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Svend Otto Frederiksen

Svend Otto Frederiksen leg lä­kare och Med Dr och verksamhetschef vid psykiatriska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Downloads

Publicerad

2000-10-01

Referera så här

Carlsson, I., & Frederiksen, S. O. (2000). Vård- och biståndskonsumtion i fyra kommuner i södra Bohuslän före och efter psykiatrireformen. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(5), 474–478. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33013

Nummer

Sektion

Tema: Rehabilitering till arbete