Olika villkor olika hälsa

En studie bland invandrare från Chile, Iran, Polen och Turkiet

Författare

  • Gudrun Persson

Abstract

I denna artikel presenteras några resultat ur Socialstyrelsens rapport "Olika villkor - olika hälsa. En studie bland invandrare från Chile Iran, Polen och Turkiet'' (SoS-rapport 2000:3). Den baseras på en intervjuundersökning om levnadsförhållanden i dessa fyra grupper. Un­dersökningen genomfördes 1996 av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Socialstyrelsen med Folkhälsoinstitutet, lnvandrarverket och Inrikesdepartementet som medfinansiärer. Det är den hittills största undersökningen på enskilda invandrargrupper som genomförts i Europa. Detta är den fjärde rapporten som Socialstyrelsen ger ut på denna undersökning (1-3).
Rapporten beskriver översiktligt hälsan i fyra invandrargrupper i Sverige, nämligen de som är födda i Chile, Iran, Polen och Turkiet och som kom till Sverige under 1980-talet. Invandrarnas upplevda hälsa jämförs med den infödda svenska befolkningens. Hur hälsan varierar med sociala och ekonomiska förhållanden och med levnadsvanor belyses. Skillnader i upplevd hälsa mellan de aktuella fyra invandrargrupperna speglas också. Frågan väcks huruvida skill­naderna beror på bakgrundsfaktorer från hemlandet eller på förhållanden i Sverige.

Författarbiografi

Gudrun Persson

Rapporten har skrivits av Gudrun Persson, utredare vid Epidemiologiskt Centrum, Social­styrelsen. Rapporten kommenteras av Solvig Ekblad sid 565.

Downloads

Publicerad

2000-12-01

Referera så här

Persson, G. (2000). Olika villkor olika hälsa : En studie bland invandrare från Chile, Iran, Polen och Turkiet. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(6), 553–564. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33082