Folkhälsoarbete mot självmord - inriktning, angreppssätt

Författare

  • Jan Thorson

Abstract

till förebyggande av självmord domineras av insatser mot "subjektiva" orsaker som avsikt att skada sig, nedstämdhet, ångest, vanföreställningar, alkoholberoende och impulsivi­ tet. Men alla skador, även självtillfogade, har inte bara subjektiva utan också objektiva eller yttre orsaker. Också emot dessa kan åtgärder riktas.

Syftet var att beskriva åtgärder som följs av minskad självmordsrisk.Tillvägagångssättet var litteraturgranskning via Kl:s litteraturdatabas för att sammanställa erfarenheter av bety­ delse för självmordsförebyggandet. Informella kontakter med forskare i England och Öster­ rike förekom också.

Med undantag för tidsbegränsad framgång med diagnostik av depressioner på Gotland fanns föga stöd för sucidpreventiveffekt av psykoterapi, psykofarmakologi eller psykosocial verksamhet. Viss profylaktisk betydelse har däremot arbetet att reducera tillgänglighet, attrakti­vitet och skadlighet hos metoder för och medel till självdestruktiva handlingar liksom neutral exponering av suicidfall i massmedia. Strävan inom folkhälsoarbetet bör vara att inte blott uppmärksamma subjektiva och psykosociala förhållanden av betydelse för självmordsrisken. Man bör också verka för be­gränsning av förekomst, tillgänglighet, attraktivitet och skadlighet hos medel, metoder och miljöer som är förenade med självmordens tillkomst.

Författarbiografi

Jan Thorson

Jan Thorson är med dr, f d professor, Riksförsäkringsverkets sjukhus samt Folkhälsoinstitutet. Artikeln bygger på ett föredrag vid sjätte nationella skadeförebyggande konferensen i Borås hösten 1998.

Downloads

Publicerad

1999-06-01

Referera så här

Thorson, J. (1999). Folkhälsoarbete mot självmord - inriktning, angreppssätt. Socialmedicinsk Tidskrift, 76(3), 298–301. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/34024