Moder matjord del 3: Att regenerera jordhälsa - alternativa visioner för framtidens hållbara lantbruk del 3

Författare

  • Michael Abdi Onsäter

Nyckelord:

regenerativt, ekologisk, agroforestry, agroekologi, hydroponik

Abstract

Det moderna industrisamhällets jordbruksinnovationer har möjliggjort en explosionsartad befolkningsutveckling och givit stora delar av världen tillgång till billiga och effektivt producerade livsmedel. Men konsekvenserna av denna kortsiktiga och intensiva modell blir allt mer uppenbara i form av matjordar som eroderar bort, utarmas eller tappar sitt kolinnehåll; övergödande näringsämnen som läcker ut och förstör ekosystem; ändliga mineraler som bryts under allt mer osäkra geopolitiska förhållanden samt ett bidrag till växthuseffekten som är alldeles för stort, särskilt med den ökande konsumtion av animalier vi ser i världen idag. 

Vad finns det då för alternativa vägar framåt för världens matproduktion? Hur ska vi lyckas mätta de som redan idag är undernärda, för att inte tala om framtida generationer? Hur ska vi möta den ökade levnadsstandarden och efterfrågan på mer resurskrävande animalier? 


Författarbiografi

Michael Abdi Onsäter

Miljövetare, skribent på nättidningen Mat och Klimat

Downloads

Publicerad

2021-07-08

Referera så här

Abdi Onsäter, M. (2021). Moder matjord del 3: Att regenerera jordhälsa - alternativa visioner för framtidens hållbara lantbruk del 3. Socialmedicinsk Tidskrift, 98(3), 455–462. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/38033

Nummer

Sektion

Tema: Den medicinska matrevolutionen

Liknande artiklar

1 2 3 > >> 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.