Att lära, umgås och må bra som äldre. Studiecirkeldeltagande och sociala aspekter av lärande

Författare

  • Pelle Åberg

Nyckelord:

informellt lärande, välmående, äldre, studiecirkel, Sverige

Abstract

Hur påverkar deltagande i informellt lärande äldres självuppskattade välmående? Detta undersöks här med hjälp av en rikstäckande enkätundersökning av studiecirkeldeltagande.

 

Resultaten visar att cirkeldeltagande har positiva effekter på äldres välmående. Som väntat hävdar deltagarna att deras kunskaper och färdigheter har ökat men betydelsen av deltagandets sociala dimension är det som framträder tydligast. Gemenskapen som skapas i studiecirkelns informella miljö är både ett viktigt motiv för deltagande och ett viktigt utfall av att ha deltagit.

 

En informell lärandekontext verkar bistå med en miljö som har positiva effekter på äldres välmående genom att fostra en känsla av tillhörighet och ge möjlighet att bli del av en gemenskap som kan vara en hjälp i att undvika social isolering och ensamhet.

Författarbiografi

Pelle Åberg

Ersta Sköndal Bräcke högskola Institutionen för socialvetenskap Docent i statsvetenskap

Downloads

Publicerad

2018-11-24

Referera så här

Åberg, P. (2018). Att lära, umgås och må bra som äldre. Studiecirkeldeltagande och sociala aspekter av lärande. Socialmedicinsk Tidskrift, 95(5), 539–548. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/38765

Nummer

Sektion

Tema: Folkhälsa och civilsamhälle

Liknande artiklar

<< < 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 > >> 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.