Temaledare: Maten i samhället

Författare

  • Cecilia Lindvall
  • Agneta Yngve

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56833

Abstract

Förr användes ofta uttrycket 'född med silversked i munnen'·för att understry­ka välbärgade människors möjligheter till framgång. Också när det gäller hälsa kan uttrycket gälla, faktiskt än idag, eftersom det finns klara skillnader i hälsa mellan olika sociala grupper. Viktigare ändå är vad man äter, med silver eller rostfritt. Att få kunskap om vad för slags mat som skadar respektive ger hälsa borde vara en mänsklig rättighet.
Vår tanke med det här numret av Socialmedicinsk tidskrift är att ge en översikt över olika aspekter på ämnet kostupplysning, att ge inspiration för kostupplysningsarbete genom information om vad som görs, har gjorts och kan göras inom olika samhällssektorer för att öka allmänhe­tens intresse av och möjlighet att få matinformation och att sprida kunskap om kosten förr och nu i Sverige och om det moderna matbudskapet.

Författarbiografier

Cecilia Lindvall

Gästredaktörer för detta temanummer är Cecilia Lindvall nutritionist, f n verksam vid Stockholms läns landsting, Centrum för tillämpad Näringslära och Agneta Yngve nutritionist och verksam vid Enheten för Preventiv näringslära, Stockholms läns landsting.

Agneta Yngve

Gästredaktörer för detta temanummer är Cecilia Lindvall nutritionist, f n verksam vid Stockholms läns landsting, Centrum för tillämpad Näringslära och Agneta Yngve nutritionist och verksam vid Enheten för Preventiv näringslära, Stockholms läns landsting.

Downloads

Publicerad

1989-09-01

Referera så här

Lindvall, C., & Yngve, A. (1989). Temaledare: Maten i samhället. Socialmedicinsk Tidskrift, 66(7), 294. https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56833

Nummer

Sektion

Tema: Maten i samhället