Bra budskap om mat - vad ska kostupplysaren prata om?

Författare

  • Elisabet Wirfält

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56837

Abstract

Artikeln beskriver olika konsumtionsmönster och de faktorer i det västerländska matmönstret som kopplas till de degenerativa sjukdomarna. Vidare behandlas olika strategier som kommit till an­vändning inom hälsoupplysningen och vad som i kostsammanhang är bra budskap. Nio viktiga punkter att koncentrera kostupplysningen till pre­senteras. Dessutom diskuteras några lärdomar man kunnat hämta från marknadsföringsområ­det, tex att anpassa budskapen till målgruppens behov och möjligheter och att ha realistiska för­väntningar om hur matvanorna kan förändras.

 

Författarbiografi

Elisabet Wirfält

Författaren Elisabet Wirfält är nutritionist med flerårig erfarenhet av kostupplysning och före­byggande hälsovård i Sverige och i u-land. Sedan 1985 arbetar hon med programmet Hälsomålet inom Stockholms läns landsting vid Institutionen för medicinsk näringslära och Centrum för tilläm­pad näringslära, Huddinge sjukhus.

Downloads

Publicerad

1989-09-01

Referera så här

Wirfält, E. (1989). Bra budskap om mat - vad ska kostupplysaren prata om?. Socialmedicinsk Tidskrift, 66(7), 301. https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56837

Nummer

Sektion

Tema: Maten i samhället