Maten - en fråga för det samhällsinriktade och sjukdomsförebyggande arbetet

Författare

  • Carl-Gunnar Eriksson

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56839

Abstract

Maten är en social omständighet av stor betydel­se för befolkningens hälsa och välbefinnande. Sedan 30-talet har staten på olika sätt aktivt ver­kat för en förbättrad hälsa genom åtgärder för att förbättra befolkningens matvanor. I artikeln ges några exempel på detta. Att äta är mer än en överlevnadsfråga. God mat ger omsorg och är av tradition betydelsefullt i vardag och vid fest. Ätbarhet, tillgänglighet och påverkan är tre faktorer bakom kostvanorna. En målinriktad livsmedelspolitik kräver insatser såväl för att påverka utbud som efterfrågan vilket inne­bär en rad olika insatsområden, vilket kort berörs i denna artikel.

 

Författarbiografi

Carl-Gunnar Eriksson

Carl-Gunnar Eriksson är professor i samhälls­medicin vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Gö­teborg.

Downloads

Publicerad

1989-09-01

Referera så här

Eriksson, C.-G. (1989). Maten - en fråga för det samhällsinriktade och sjukdomsförebyggande arbetet. Socialmedicinsk Tidskrift, 66(7), 306. https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56839

Nummer

Sektion

Tema: Maten i samhället

Mest lästa artiklar av samma författare

1 2 > >>