Produktutveckling - att samarbeta med livsmedelsindustri

Författare

  • Lena Kanström
  • Lars­ Erik Holm Holm
  • Bo J A Haglund

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56855

Abstract

Hälsomålet är en del av Stockholms läns can­cerpreventiva program. Inom detta program ge­nomförs för närvarande tre delprojekt som syftar till att påverka våra matvanor, rökvanor och solvanor. Hälsomålet vill minska risken för kost­relaterad cancer i länet genom att åstadkomma förändrade matvanor, främst ett minskat fettintag och ett ökat fiberintag. För att uppnå detta be­hövs en samverkan med många olika organisa­tioner i samhället. Livsmedelsindustrin är i detta sammanhang betydelsefull för att förbättra till­gången på och sprida information om hälsoriktig mat. I artikeln beskrivs teoretiska förutsättningar för och erfarenheter från Hälsomålets samverkan med livsmedelsindustrin. Utgångspunkten för uppbyggnaden av ett fungerande samarbete har varit den samhällsanalys som gjorts för att stude­ra hur ett hälsoprojekt kan nå ut med information för ett förbättrat kostutbud till många individer i samhället. Samarbetet har bl a lett till att nya och modifierade hälsoriktiga produkter lanserats av olika livsmedelsproducenter.

 

Författarbiografier

Lena Kanström

Lena Kanström är nutritionist vid provköks­verksamheten i Stockholms läns landsting och arbetar där med upphandling av livsmedel för landstingets enheter. Hon arbetar också sedan 1987 vid Cancerpreventiva enheten vid Radium­hemmet, Karolinska sjukhuset och från 1989 som en av projektledarna i projektet Hälsomålet. Lars­ Erik Holm är överläkare och chef för Cancer­preventiva enheten. Bo J A Haglund är biträdan­de hälsovårdsöverläkare och chef för Hälso­vårdsenheten vid Stockholms läns landsting.

Lars­ Erik Holm Holm

Lena Kanström är nutritionist vid provköks­verksamheten i Stockholms läns landsting och arbetar där med upphandling av livsmedel för landstingets enheter. Hon arbetar också sedan 1987 vid Cancerpreventiva enheten vid Radium­hemmet, Karolinska sjukhuset och från 1989 som en av projektledarna i projektet Hälsomålet. Lars­ Erik Holm är överläkare och chef för Cancer­preventiva enheten. Bo J A Haglund är biträdan­de hälsovårdsöverläkare och chef för Hälso­vårdsenheten vid Stockholms läns landsting.

Bo J A Haglund

Lena Kanström är nutritionist vid provköks­verksamheten i Stockholms läns landsting och arbetar där med upphandling av livsmedel för landstingets enheter. Hon arbetar också sedan 1987 vid Cancerpreventiva enheten vid Radium­hemmet, Karolinska sjukhuset och från 1989 som en av projektledarna i projektet Hälsomålet. Lars­ Erik Holm är överläkare och chef för Cancer­preventiva enheten. Bo J A Haglund är biträdan­de hälsovårdsöverläkare och chef för Hälso­vårdsenheten vid Stockholms läns landsting.

Downloads

Publicerad

1989-09-01

Referera så här

Kanström, L., Holm, L. E. H., & Haglund, B. J. A. (1989). Produktutveckling - att samarbeta med livsmedelsindustri. Socialmedicinsk Tidskrift, 66(7), 338. https://doi.org/10.62607/smt.v66i7.56855

Nummer

Sektion

Tema: Maten i samhället

Mest lästa artiklar av samma författare

<< < 1 2 3