Varför behövs mer idéburen välfärd? Allmänmänskliga behov framför fjärrstyrda kontrollbehov

Författare

  • Victoria Engman-Broadley Sakkunnig idéburen välfärd, Famna

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i6.21397

Abstract

Svensk välfärd står inför en omvälvande tid och behovet av innovation och omvärdering av systemet är större än någonsin. Vi behöver ifrågasätta gamla antaganden och söka nya lösningar. Speglar dagens grundantaganden som styr det svenska välfärdssystemet verkligen, på ett relevant sätt, verklighetens behov?

Det är dags att utmana New Public Management (NPM), denna styrmodell som med sitt fokus på kontroll, ekonomisering och mätbarhet tycks omöjlig att förena med både humanism och, i det långa loppet – även effektivitet. Det krävs ett paradigmskifte som problematiserar de utvärderingssystem som direkt eller indirekt styr den svenska välfärden.

Nu är det dags att ta nästa steg: låt tvärvetenskaplig och praktiknära forskning visa vilken leverans av tjänst som faktiskt är efterfrågad - när och hur denna möter dessa behov. Identifiera vad som fungerar och säkerställ att denna kunskap återspeglas i de offentliga inköpen av välfärdstjänster. Då öppnas möjligheter för de idéburna aktörerna att bidra med de unika värden som ligger till grund för deras existens. Då kan vi också synliggöra vilka värden som riskerar att gå förlorade i dagens kontroll- och mätstyrda välfärdssystem.

Författarbiografi

Victoria Engman-Broadley, Sakkunnig idéburen välfärd, Famna

Famna – är en kunskaps- och medlemsorganisation som samlar och synlig gör idéburna ak-törer i den offentligt finansierade välfärden. Famnas medlemsorganisationer är traditionsrika och snabbfotade aktörer med en idéburen logik som handlar om att sätta den enskilda män-niskan i centrum. Allt överskott återinvesteras i verksamheten.

Downloads

Publicerad

2024-01-29

Referera så här

Engman-Broadley, V. (2024). Varför behövs mer idéburen välfärd? Allmänmänskliga behov framför fjärrstyrda kontrollbehov. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(6), 833–838. https://doi.org/10.62607/smt.v100i6.21397