Existentiell psykoterapi - En introduktion

Författare

  • Elisabeth Serrander Mälardalens Universitet (MDU) och Sällskapet för existentiell psykoterapi (SEPT).

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i1.22267

Nyckelord:

existens, hälsa, livsvärldsanalys, existentiella dimensioner

Abstract

Existentiell psykoterapi, med rötter i existensfilosofin och existensens psykologi, tar sin utgångspunkt i den unika individens livsvärld. En grundtes är att vår hälsa är beroende av hur vi lever - lever vi inte väl så mår vi inte bra. Människans kastadhet innebär att vi får en grundform och vissa förutsättningar som ett resultat av arv och miljö men att vi också skapar oss ett liv genom våra handlingar. Vi är därigenom medskapare av vår personlighet med förmåga att göra val, prioritera och välja bort. Existensen går före essensen. Handlingar definierar oss som människa och vi skördar dess konsekvenser. Ett existentiellt klientarbete riktas mot utforskande, dialog och förståelse. Målet är att öka klientens insikt om personliga ställningstaganden och den egna livssituationen. Artikeln ger en introduktion till existentiell psykoterapi och det praktiska klientarbetet.

Författarbiografi

Elisabeth Serrander, Mälardalens Universitet (MDU) och Sällskapet för existentiell psykoterapi (SEPT).

Elisabeth Serrander, leg. existentiell psykoterapeut, lärare och handledare på Mälardalens Universitet (MDU), samt ordförande i Sällskapet för existentiell psykoterapi (SEPT).

Downloads

Publicerad

2023-03-27

Referera så här

Serrander, E. (2023). Existentiell psykoterapi - En introduktion. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(1), 72–79. https://doi.org/10.62607/smt.v100i1.22267

Nummer

Sektion

Tema: Existentiell hälsa - En bortglömd determinant?

Liknande artiklar

<< < 1 2 3 4 5 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.