Andlighet och juridik – inga oförenliga storheter

Författare

  • Lotta Vahlne Westerhäll Göteborgs universitet

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i5.22384

Abstract

Juridik är läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Rätten består av ett flertal rättskällor, såsom statuter, rättspraxis, förarbeten, doktrin och i vissa fall även sedvänja. Med ett gemensamt namn brukar de olika reglerna kallas normer. Normerna kräver efterföljd. I den medicinska rätten finns regler om medicinsk vård och behandling. Utförarna av vården ska vid påföljd utföra vården på visst sätt.

Andlighet har med relationen till det egna jaget, andra människor, naturen och högre makter att göra. Andlig vård betecknar arbetet som olika trossamfund utför på sjukhusen genom särskilda tjänster. Genom själavård, riter, stödsamtal till människor i kris fyller de olika trossamfundens representanter ett behov som vårdpersonalen inte alltid kan tillmötesgå. Den andliga vården blir därför ett komplement till de olika professionernas arbete inom sjukvården.

Andlighet och juridik utgör inga oförenliga storheter. Den andliga vården är tämligen omgärdad av rättsliga regler och därmed integrerad i juridiken. Här kommer att ges åtskilliga exempel på detta i syfte att påvisa kopplingen mellan juridik och andlighet.

Författarbiografi

Lotta Vahlne Westerhäll, Göteborgs universitet

Lotta Vahlne Westerhäll, Seniorprofessor och professor emerita i offentlig rätt med särskild inriktning
på socialrätt vid juridiska institutionen, Göteborgs universitet

Downloads

Publicerad

2023-12-11

Referera så här

Westerhäll, L. V. (2023). Andlighet och juridik – inga oförenliga storheter. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(5), 710–719. https://doi.org/10.62607/smt.v100i5.22384