Temaledare: Från vaggan till graven

Författare

  • Bo Werner

Abstract

Traditionen att söka kunskap genom longitudinell forskning har en, internationellt sett, stark ställning i vårt land. Orsakerna till detta är flera. En orsak är att vi är ett välordnat land med våra personnummer vilket gör det lätt att följa individer över tid och mellan platser. De longitudinella projekten kan dessutom hämta information och kunskap på individnivå genom de befintliga nationella heltäckande register och som ur vetenskaplig synpunkt, i internationell jämförelse, ger unika möjligheter att söka kunskap. Syftet är att ge flera exempel på form och innehåll bland longitudinella projekt och även kunna ge exempel på vilka frågor man ställer och vilka svar man får.
Därför detta temanummer om longitudinell forskning och longitudinella projekt.

Författarbiografi

Bo Werner

Gästredaktör för detta tema är Bo Werner, Örebro, med bakgrund som barnlä­kare och socialmedicinare. Forskningsengagerad inom såväl egna longitudinella projekt (barns hälsa och utveckling speciellt kroppslig tillväxt från födelsen till 20 år) som inom några stora pågående projekt (fr a datainsamlingen inom IDA-projektet för kvinnor vid 43 år). Nyligen lett en forskarutbildningskurs om longitudinell metod och analys inom ramen för Svensk Socialmedicinsk Förenings vidareutbildnigsprogram.

Downloads

Publicerad

2000-06-01

Referera så här

Werner, B. (2000). Temaledare: Från vaggan till graven. Socialmedicinsk Tidskrift, 77(3), 194–195. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/32677

Nummer

Sektion

Tema: Från vaggan till graven. Att följa livsförlopp i beteendevetenskap och medicin