Från vanmakt till vardagsmakt

Community Based Rehabilitation i ett välfärdsperspektiv

Författare

  • Solveig Hargö Graner

Abstract

Barn med funktionshinder skall ges möjlighet att leva med likvärdiga uppväxtvillkor som andra barn. Familjen och människor i närsamhället blir de mest betydelsefulla resurserna för att förverk­liga en sådan intention. Artikeln beskriver hur en utveckling i den riktningen har fått stöd genom att tillämpa grundideerna i Community Based Rehabilitation. Föräldrars inflytande, delaktighet och nära samarbete med beslutsfattare, chefer och tjänstemän för lokal planering har bidragit till utveckling av nya forum för möten och samarbetsformer, kunskap och kompetens i barnens vardagsmiljöer, ökad förståelse, nya former för stöd och mer flexibla verksamheter. En ökad trygghet i närmiljön har påverkat välbefinnande och livskvalite för barn och familj.

Författarbiografi

Solveig Hargö Graner

Solveig Hargö Graner är verksamhetsutvecklare på Bräcke Östergård i Göteborg. Projektet har initierats av barn- och ungdomshabiliteringen i Värmland och genomförts i ett nära samarbete med Centrum för folkhälsoforskning i Karlstad. Genomförandet av projektet har finansierats med stimulansbidrag för habilitering/rehabilitering från Socialstyrelsen. En mer omfattande beskriv­ning av projektet finns i ett kapitel i boken "Frigörande Kraft, Empowerment som modell i skola, omsorg och arbetsliv".

Downloads

Publicerad

1999-02-01

Referera så här

Hargö Graner, S. (1999). Från vanmakt till vardagsmakt: Community Based Rehabilitation i ett välfärdsperspektiv. Socialmedicinsk Tidskrift, 76(1), 21–28. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33115

Nummer

Sektion

Tema: Habilitering och rehabilitering - för barn med funktionshinder