Logotek - en behandlingsmetod med boken som utgångspunkt

Författare

  • Käte Alrutz

Abstract

Barn med specifika språksvårigheter får idag mycket lite habiliterande stöd utöver den be­handling som logopederna ger. Logoteket är en ny behandlingsinriktad bokutlåningsverksamhet som utgår från varje barns svårigheter och behov. Syftet är att genom stöd till föräldrarna ge redskap för språkstimulering utifrån individuellt utvalda barnböcker. Logoteket har prövats vid Visby lasarett i samarbete mellan logopedmottagningen och patientbiblioteket. Basen är ca ett hundra boktitlar som klassificerats efter ett logopediskt diagnostiskt kodsystem. Målgruppen är barn i förskoleåldern som har pågående kontakt med logoped. Under projekttiden har 38 barn lånat böcker i logoteket. Utvärderingen visar att logopeder och föräldrar är nöjda med denna behandlingsform.

Författarbiografi

Käte Alrutz

Projektledare är cheflogoped Käte Alrutz, ÖNH-kliniken Norrlands Universitetssjukhus, tidi­ gare cheflogoped vid Visby Lasarett. Käte Alrutz har lång erfarenhet av barn med språkstörningar både inom barnhabilitering, och allmän logopedi. Dessutom stor erfarenhet av information till och utbildning av föräldrar.

Downloads

Publicerad

1999-02-01

Referera så här

Alrutz, K. (1999). Logotek - en behandlingsmetod med boken som utgångspunkt. Socialmedicinsk Tidskrift, 76(1), 62–66. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33145

Nummer

Sektion

Tema: Habilitering och rehabilitering - för barn med funktionshinder