Mycket för tidigt födda barn behöver tvärfacklig långtidsuppföljning

Författare

  • Karin Stjernqvist

Abstract

Projektets mål har varit att starta en tvärfacklig neonatal uppföljningsmottagning för barn födda före 30:de graviditetsveckan vid Universitetssjukhuset i Lund. Syftet med mottagningen var:
- att tidigt identifiera barn med neurologiska skador och remittera dessa till habilitering eller erbjuda annan adekvat behandling,
- att genom kunskap om särdragen i mycket för tidigt födda barns utveckling ge råd och stöd till föräldrar och BVC,
- att identifiera störningar i anknytningen mellan föräldrar och barn och erbjuda behandling,
- att systematiskt följa barnens utveckling under förskoleåren för att i samråd med föräldrarna kunna sätta in insatser för att stödja barnens utveckling och förebygga svårigheter vid skolstart. Vi har etablerat en uppföljningsmottagning där barnen följs till 5 års ålder av ett team bestå­ende av barnsjuksköterska, barnläkare, barnneurolog, psykolog, sjukgymnast och sekrete­rare. Uppföljningsteamet har strävat efter att få en samlad bild över barnets fysiska och psy­kiska hälsa samt föräldrar och syskons psykiska reaktioner på den mycket för tidiga födelsen.
Insatserna från övrig sjukvård, socialtjänst, förskola och skola har samordnats.
En enkät visade att samtliga föräldrar har tyckt det varit bra eller mycket bra att delta i ett strukturerat uppföljningsprogram. Inga föräldrar har upplevt att uppföljningstillfällena varit för många, 80% har ansett att det varit lagom många medan 20% har uttryckt önskemål om att träffa läkare och psykolog oftare. Mottagningen är nu etablerad och har efter vissa revideringar inkluderats i ordinarie verksamhet.

Författarbiografi

Karin Stjernqvist

Karin Stjernqvist är fil dr, leg psykolog och verksam vid Barn- och UngdomsCentrum, Universitetssjukhuset i Lund.

Downloads

Publicerad

1999-02-01

Referera så här

Stjernqvist, K. (1999). Mycket för tidigt födda barn behöver tvärfacklig långtidsuppföljning. Socialmedicinsk Tidskrift, 76(1), 110–116. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/33187

Nummer

Sektion

Tema: Habilitering och rehabilitering - för barn med funktionshinder