Klimatkrisen och de nya berättelserna - om att lyfta fram möjligheter att påverka i positiv riktning och inge hopp om förändring

Författare

  • Gerd Johnsson-Latham
  • Karin Sundby

Nyckelord:

klimat, omställning, folkriksdag, engagemang, klimatkris

Abstract

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, kanske rent av vår civilisations ödesfråga.

Klimatriksdagen vill lyfta fram den tydliga problembild och berättelse om klimatet som vetenskapen beskriver – och bidra till att åtgärda problemen och vända utvecklingen.

Men den gamla berättelsen står i vägen. Den som präglat människors liv i generationer, sedan upplysningstiden, och som lyft fortsatt framtidstro och teknikoptimism. Den föråldrade berättelse som nu närmast desperat förfäktas av grupper med starka ekonomiska egenintressen i t ex oljeindustri och skogsskövling. Men berättelsen lever också kvar i stora grupper som kanske inser men ändå förnekar vetskapen om hur deras egna ohållbara livsstils- och konsumtionsmönster förvärrar klimatkrisen.

Vi vet att vi arbetar i uppförsbacke med att föra fram en ny berättelse som upplevs som obekväm och störande och som kräver mental omställning av minst samma dignitet som när människor för ca 500 år sedan började inse att jorden inte var platt utan rund.

Den nya berättelsen är dock full av hopp och ger möjlighet att bryta den handlingsförlamning och klimatångest som drabbat alltför många, särskilt unga människor.

Klimatriksdagen vill visa politiker på alla nivåer att det finns en stark opinion för att vända skutan och vidta kraftfulla politiska åtgärder för att motverka klimatförsämringar. Vi vill genom vår existens och vårt agerande visa på möjligheterna att påverka i positiv riktning och inge hopp om förändring.

Författarbiografier

Gerd Johnsson-Latham

Styrelseledamot Klimatriksdagen

Karin Sundby

Ordförande Klimatriksdagen

Downloads

Publicerad

2019-06-11

Referera så här

Johnsson-Latham, G., & Sundby, K. (2019). Klimatkrisen och de nya berättelserna - om att lyfta fram möjligheter att påverka i positiv riktning och inge hopp om förändring. Socialmedicinsk Tidskrift, 96(3), 437–445. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/38531

Nummer

Sektion

Tema: Klimatkrisen och behovet av nya berättelser