Bra mat förebygger utanförskap och kriminalitet

Författare

  • Ann-Marie Lidmark zoofysiolog och folkhälsovetare konsult Nature Associates

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v92i5.42578

Nyckelord:

Hälsa, näring, aggressioner, droger, kost, matvanor, kriminella

Abstract

Projektet ”Matrevolutionen. Livsviktigt förändringsarbete bland missbrukare och kriminella”, drevs av föreningen X-cons under närmare två år med start i februari 2011. Syftet var att förbättra medlemmarnas hälsa genom näringsriktiga luncher i kombination med ökad kunskap om kostens betydelse för hälsan. Samtliga deltagare var före detta kriminella.

Genomförande: Lunch lagades av två till tre medlemmar till de 25 till 30 personer som dagligen vistades i X-cons lokaler. Alla fick kompetensutveckling i syfte att förbättra de egna matvanorna liksom att laga mer näringsriktiga luncher. Uppföljning skedde via intervjuer, enkäter och näringsanalyser av luncherna.

Resultat och slutsatser: Kunskaperna om kostens betydelse för hälsan förbättrades. Ett år efter projektstart upplevde majoriteten bättre självupplevd hälsa, bättre möjlighet att hantera aggressioner och vissa symtom minskade eller försvann.

Författarbiografi

Ann-Marie Lidmark, zoofysiolog och folkhälsovetare konsult Nature Associates

zoofysiolog och folkhälsovetare
konsult Nature Associates

Downloads

Publicerad

2016-01-27

Referera så här

Lidmark, A.-M. (2016). Bra mat förebygger utanförskap och kriminalitet. Socialmedicinsk Tidskrift, 92(5), 584–593. https://doi.org/10.62607/smt.v92i5.42578

Liknande artiklar

<< < 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 > >> 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.