Vad kan tidigare forskning säga om kvaliteten i idéburen välfärd?

Författare

  • Ola Segnestam Larsson Docent, Institutionen för civilsamhälle och religion, Marie Cederschiöld högskola, Stockholm
  • Mats Jutterström Ekonomie doktor, Handelshögskolan i Stockholm samt Score (Stockholm Centre for Organizational Research)

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i6.21352

Nyckelord:

Välfärd, kvalitet, civilsamhälle, mervärde, idéburna organisationer

Abstract

Kvalitet är ett centralt begrepp inom välfärden. Det behövs för att kunna be-döma och jämföra värdet av en välfärdstjänst, och det utgör en grund för verksamhetsutveckling hos organisationer som tillhandahåller sådana tjäns-ter. Men hur definieras, mäts och jämförs då kvalitet av välfärdstjänster? I denna artikel analyserar vi forskning om kvalitet i de välfärdstjänster som idéburna organisationer tillhandahåller, en grupp av organisationer som ofta glöms bort i den allmänna debatten i Sverige. Forskningsöversikten visar att det finns få tydliga definitioner av kvalitet, och att forskningen främst ba-serats på studier av äldre- och omsorgsboenden. Det förekommer också ett stort antal sätt att mäta, analysera och jämföra kvalitet. Vidare är det relativt sällan som patienter, brukare och klienter avgör kvaliteten. I stället baseras forskningen på offentliga register och återkommande kontroller av andra mått. Knappt hälften av artiklarna redovisar entydigt positiva relatio-ner mellan kvalitet, civilsamhälle och välfärd, och då utifrån jämförelser med antingen offentliga eller privata organisationer, eller med båda. Artikeln av-slutas med några förslag till framtida forskning.

Downloads

Publicerad

2024-01-29

Referera så här

Larsson, O. S., & Jutterström, M. (2024). Vad kan tidigare forskning säga om kvaliteten i idéburen välfärd?. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(6), 763–773. https://doi.org/10.62607/smt.v100i6.21352

Nummer

Sektion

Tema: Idéburen välfärd

Liknande artiklar

<< < 1 2 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.