Vi och "de andra" - social hållbarhet kopplat till hur vi känner, tänker och agerar i relation till andra djur

Författare

  • Elin Pöllänen Forskningsassistent Karolinska institutet, kandidat i statsvetenskap från Lunds universitet & master i folkhälsa från Centre for Health Equity Studies.
  • Walter Osika MD, PhD, Docent i klinisk neurovetenskap, Centrum för Social Hållbarhet, Karolinska Institutet.

Nyckelord:

Kultur, natur, kognitiv dissonans, medkänsla, speciesism

Abstract

Hållbarhetsbegreppet omfattar ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter, och hur de är sammanlänkade. Här ligger fokus på vår relation till, och behandling av, (andra) djur och hur kunskap om detta på ett nytt sätt synliggör FNs hållbarhetsmål, och faktorer viktiga för social hållbarhet såsom mångfald, tillit, empati och medkänsla. Ett av de mest påtagliga (och avskräckande) exemplen på de inbördes sambanden mellan människor, djur och natur är köttindustrin. Genom att försöka sätta oss in i djurets perspektiv utforskas på ett nytt sätt människans psykologiska och sociala mekanismer som styr våra beteenden, såsom speciesism, karnism och kognitiv dissonans. Vi ser då hur dessa påverkar attityden mot djur såväl som människor klassificerade som “de andra”, men också att det finns mer hållbara förhållningssätt.  

Downloads

Publicerad

2018-04-17

Referera så här

Pöllänen, E., & Osika, W. (2018). Vi och "de andra" - social hållbarhet kopplat till hur vi känner, tänker och agerar i relation till andra djur. Socialmedicinsk Tidskrift, 95(2), 132–140. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/38900

Nummer

Sektion

Tema: Social hållbarhet

Liknande artiklar

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.