Arkiv - Sida 3

  • Kost och äldre
    Vol 78 Nr 4 (2001)

    Intresset för äldres hälsa och särskilt kostens betydelse har kommit alltmer i fokus. Ett lågt intag av bland annat frukt och grönsaker utgör riskfaktorer för sjukdomstillstånd som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och cancer. Dessa sjukdomar blir vanligare med stigande ålder och skulle kunna bli föremål för preventiva insatser.  Jag hoppas att detta temanummer belyser vilken omfattande dokumen­tation och forskning som det finns idag kring kostfrågor och äldres situation. Förhoppningsvis kan detta nummer stimulera till en debatt kring vilka behov som finns inom äldreområdet för att förebygga ohälsa till följd av bristande kostvanor hos äldre, hur preventiva insatser kan prioriteras och hur utbildnings och informationsinsatser överensstämmer med uppställda nationella mål och handlingsplaner.

  • Riskens många ansikten
    Vol 78 Nr 5 (2001)

    Detta temanummer av Socialmedicinsk tidskrift ägnas åt begreppet Risk framförallt inom samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning. Tema­ numret har kommit till efter samtal mellan professor Claes-Göran Westrin och mig kring utvecklingen av riskmedvetandet i vår del av världen, inte minst som ett resultat av en alltmer avancerad och utvecklad teknologi. Vi enades om att begreppet Risk är värt särskild uppmärksamhet eftersom det har så många ansikten. Risk tolkas på många olika sätt inom vart och ett av de områden där det används och studeras. Inte minst gäller det vid informa­tion om risk i skilda hälso- och sjukvårdsammanhang.

  • Rehabiliteringsforskning - ett område med stor samhällsrelevans
    Vol 78 Nr 6 (2001)

    I detta temanummer presenterar vi en "huvudartikel" om rehabiliterings­ vetenskap som mångvetenskaplig diskurs. Artikeln är en utveckling av tidigare publicerade artiklar i Socialmedicinsk tidskrift år 1995 och 1997 och en skrift som utgavs till CSF:s femårs-jubileum 1998 som hade titeln Arbetslivsinriktad rehabilitering- på väg från mångvetenskap till tvärvetenskap. Vi presenterar här ett försök att kombinera kunska­ perna från olika vetenskapliga discipliner för att bättre kunna studera de förhållanden och processer som gör att människor på grund av sjukdom och liknande svårigheter hamnar vid sidan om arbetslivet. Syftet är att finna lämpliga åtgärder för att förebygga och motverka en sådan utveckling. I artikeln presenteras en modell som innebär ett ytterligare litet steg i riktning mot tvärvetenskap.

  • Integration och folkhälsa. Vision och realitet inför år 2000
    Vol 77 Nr 1 (2000)

    Föregående temanummer i Socialmedicinsk tidskrift "Flyktingmedicin" nr 9/1995 tog upp om behovet att erbjuda vård och omsorg anpassad till varje individs säskilda behov och kulturella bakgrund. Att underlätta integration av utlandsfödda personer tillhör en av våra viktigaste framtidsfrågor och därför tar detta temanummer upp ämnesområdet "Integration och folkhälsa. Vision och realiteter inför 2000".

    Detta temanummer presenterar ett urval artiklar och avsikten är inte att ge en heltäckande bild, utan att redovisa ett antal exempel på lösningar och strategier som är aktuella idag.

  • Utbildning om folkhälsa. Visioner och realiteter inför 2000
    Vol 77 Nr 2 (2000)

    Världshälsoorganisationen (WHO) har 1998 fastslagit 21 nya mål inom det s k Hälsa för Alla-arbetet i Europaregionen. I detta dokument heter det i Mål 18 bl a att till år 2010 skall alla medlemsstater ha försäkrat sig om att yrkesverksamma inom såväl hälso- och sjukvården som inom en rad andra samhällssektorer har fått tillräckliga kunskaper om folkhälsoarbete samt utvecklat färdigheter i att skydda och främja hälsa.

    Jag hoppas och tror att detta temanummer skall ge stimulans och ökad kunskap inte bara för dem som arrangerar utbildning i folkhälsovetenskap utan också - och inte minst - för dem som ansvarar för en god kompetens på folkhälsoområdet för sin personal. Inte bara särskild folkhälsoverksam personal utan också hälso- och sjukvårdens personal, lärare i grundskola och gymnasium, personer inom miljövårdsområdet, personalansvariga inom företag samt chefer och politiker inom olika sektorer måste få en ökad folkhälsokompetens. Denna kompetenshöjning skall givetvis ske genom att berörda högskolor erbjuder fristående kurser och uppdrags­utbildningar inom folkhälsoområdet.

    Hur skall annars Sverige kunna leva upp till kraven på hög kvalitet i alla de hälsokonsekvensanalyser inför viktiga samhällsbeslut som EU och Amsterdamfördraget kräver?

  • Från vaggan till graven. Att följa livsförlopp i beteendevetenskap och medicin
    Vol 77 Nr 3 (2000)

    Traditionen att söka kunskap genom longitudinell forskning har en, internationellt sett, stark ställning i vårt land. Orsakerna till detta är flera. En orsak är att vi är ett välordnat land med våra personnummer vilket gör det lätt att följa individer över tid och mellan platser. De longitudinella projekten kan dessutom hämta information och kunskap på individnivå genom de befintliga nationella heltäckande register och som ur vetenskaplig synpunkt, i internationell jämförelse, ger unika möjligheter att söka kunskap. Syftet är att ge flera exempel på form och innehåll bland longitudinella projekt och även kunna ge exempel på vilka frågor man ställer och vilka svar man får.

  • Socionomers forskning i hälso- och sjukvård
    Vol 77 Nr 4 (2000)

    Detta temanummer av Socialmedicinsk Tidskrift speglar den varierade forsk­ning som bedrivs av socionomer/kuratorer i hälso- och sjukvård. Forskningen har bedrivits både inom samhällsvetenskaplig och medicinsk fakultet.
    För fem år sedan bildades ett nätverk för socionomer som forskar inom hälso- och sjukvården. Med nätverket ville vi utveckla samarbetsformer mellan olika akademiska discipliner, skapa en kunskaps- och resursbas för social forskning inom hälso- och sjukvården och stimulera till ny gränsöver­skridande forskning.

  • Rehabilitering till arbete
    Vol 77 Nr 5 (2000)

    I detta nummer av Socialmedicinsk Tidskrift försöker vi att sätta oss in i den försäkrades situation och med hjälp av olika studier, kvalitativa och kvantitativa, belysa vilka förhållanden som är betydelsefulla i en arbetslivs­inriktad rehabiliteringsprocess.

    Totalt ersatte sjukförsäkringen under 1999 75 miljoner sjukdagar. Antalet ersatta sjukdagar har ökat med nära 50% sedan 1997. Kvinnor svarade för mer än 60% av antalet sjukdagar och för 66% av ökningen sedan 1997. Det är framförallt kvinnor anställda inom kommuner och landsting som uppvisar höga sjuktal. Preliminära siffror från Sjukförsäkringsutredningen tyder på att kvinnor inom vården svarar för ca 25% av den totala ökningen av sjukfrånvaron mellan åren 1997 och 1999.

    Siffrorna talar sitt tydliga språk. Nya grupper drabbas och symptomen som orsakar sjukskrivning kan allt oftare kopplas till stressrelaterade orsaker på arbetsplatsen. Det krävs en kraftfull satsning både på att utveckla arbetslivsinriktad rehabilitering och inte minst på att utveckla hälsofrämjande strategier på arbetsplatsen.

  • Psykiatrisk försäkringsmedicin. Arbete, hälsa och ohälsa
    Vol 77 Nr 6 (2000)

    Detta temanummer är en första ansats till att utveckla tankar, formulera frågeställningar och sammanställa kunskap inom området psykiatrisk försäkringsmedicin. Området är tidigare mycket dåligt belyst och syftet med temanumret är att stimulera till fortsatt debatt och kunskapsutveckling inom området. Fokus i detta numer är på sjukskrivning och förtids­pensionering inom den allmänna sjukförsäkringen, vilket innebär att problematik vad avser privata försäkringar ej belyses alls.

  • Habilitering och rehabilitering - för barn med funktionshinder
    Vol 76 Nr 1 (1999)

    I förra numret av Socialmedicinsk tidskrift redovisades ett flertal stimulansbidragsprojekt avseende främst vuxna personer med funk­tionshinder. Redovisningen fortsätter i detta nummer där några projektansvariga beskriver stimulansbidragsprojekt riktade till barn och ungdomar med funktionshinder. Flera projekt har ett brukar­ perspektiv vilket inte minst framgår av inledningsartikeln, där också kvalitetsaspekten poängteras. Teamarbete, tvärfacklighet och sam­verkan över huvudmannagränser har utvecklats och tillämpats i många projekt vilket uppmärksammas i några av artiklarna. Patient­information och utbildningsprogram, bl a genom tillämpning av "skol­modellen", har visat sig kunna leda till framgång i habiliterings-/reha­biliteringsarbetet vilket beskrivs i två artiklar. Projekt riktade till barn och ungdomar med kommunikationshinder i form av hörselskador, synskador och talsvårigheter redovisas i några artiklar. Psykologisk och social problematik har lyfts fram och olika vägar till habilitering för barn med sådan problematik och stöd till deras närstående har beskrivits.

  • Stödverksamhet till närstående vid självmord
    Vol 76 Nr 2 (1999)

    Varje år finner omkring 1800 människor i Sverige livet så outhärdligt att de väljer att avsluta det på egen hand. I Lund-Orups upptagningsom­råde (c:a 240 000 inv.) visar uppgifter från Rättsmedicin att cirka 30 personer årligen tagit sitt liv. En påtaglig minskning noterades 1997. Var och en av dem som begår självmord efterlämnar närstående som mycket starkt påverkas av dödsfallet. Att ta sitt liv är vederbörandes eget ansvar och beslut, inte de efterlevandes. Men livet för dessa har oåterkalleligen förändrats och blir aldrig mer detsamma. De måste söka nya oprövade sätt att fortsätta leva. 

    Arbetet på Stödenheten har handlat om både liv och död, men mest ändå om livet, där döden fått bilda fond och utgångspunkt för samtalen. Terapeu­terna har haft förmånen att få följa de sörjande i deras arbete med att ur djupaste förtvivlan åter kunna möta livet och dess villkor. För alla har döds­fallet inneburit en mycket stor förändring i livet, men denna förändring tycks inte alltid ha varit enbart negativ. För somliga har den till slut inneburit ett fördjupande av upplevelsen av att vara människa.

  • En god död - vad innebär det?
    Vol 76 Nr 3 (1999)

    Vården av döende finns på den samhälleliga dagordningen. Intresset och engagemanget bland många som arbetar inom vården är stort. Det syns bland annat genom behovet av konferenser, seminarier och fortbildning omkring döende och död och det syns även genom att alternativa vårdformer för döende människor växer fram inom kommuner och landsting. Intresset syns även genom att allt fler forskare engagerar sig i dessa frågor. Engagemanget finns, det är tydligt. Detta temanummer, "En god död - vad innebär det?", vill framförallt stimulera diskussionen om betydelsen av att allmänt värdeladdade mål och riktlinjer som värdig död, respekt för integritet, självbestämmande och individualiserad värd ges en ökad konkretion. Vad innebär det på det praktiska basplanet.

  • Fokusgrupper i forskning och utvecklingsarbete
    Vol 76 Nr 4 (1999)

    Syftet med detta temanummer är dels att beskriva metodens historik och vad den innehållsmässigt består av, dels att ur olika aspekter belysa och ge exempel på hur fokusgruppsmetodiken idag tillämpas inom folkhälsovetenskap. Det sistnämnda görs genom artiklar som berör olika ämnesområden, målgrupper och forskningsfrågeställningar. Fokus­grupper i flerkulturellt perspektiv lyfts också fram i studier från såväl Sverige som Zambia och Vietnam. En av artiklarna uppmärksammar särskilt metodologiska aspekter som berör att få fram ett innehållsrikt material från fokusgruppsintervjuer. Samtidigt ger artiklarna en vägledning till när fokusgruppsintervjuer är lämpliga att använda eller inte passar in som forskningsmetod.

51-63 av 63