Vad innebär egentligen lagkravet på etik-prövning av forskning som utförs enligt en metod som syftar till att påverka eller innebär uppenbar risk att skada?

En rättslig analys av 4 § 2 p. lagen (2003:460) om etik-prövning av forskning som avser människor

Författare

  • Lena Wahlberg Lunds universitet
  • William Bülow Uppsala universitet
  • Mats Johansson Lunds universitet
  • Vilhelm Persson Lunds universitet

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i5.22387

Nyckelord:

Etikprövning, syftar till att påverka, risk, skada

Abstract

I artikeln görs en rättslig analys av lagkravet på etikprövning av forskning som utförs enligt en metod som syftar till att påverka eller som innebär en uppenbar risk att skada forskningspersonen. Bestämmelsen har ett potentiellt mycket omfattande tillämpningsområde för socialmedicinsk forskning, och har i en tidigare artikel i denna tidskrift kritiserats för att vara otydlig och öppen för tolkning. Vår analys bekräftar att bestämmelsens innebörd är otydlig men visar att så är fallet av andra skäl och i delvis andra avseenden än vad som tidigare gjorts gällande. Vidare pekar vår diskussion om förhållandet mellan uttalanden i förarbetena och Överklagandenämndens tillämpning av bestämmelsen på att det finns anledning att inom ramen för den pågående utredningen om etikprövningslagens tillämpningsområde överväga en avgränsande precisering av detta krav.

Artikeln har författats inom ramen för forskningsprojektet ”Sila mygg och svälja kameler? En ändamålsenlig etikprövning av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.” Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet och har godkänts vid etikprövning, dnr 2022-03004-01.

Författarbiografier

Lena Wahlberg, Lunds universitet

Lena Wahlberg, Docent och universitetslektor i allmän rättslära med särskild inriktning mot medicinsk rätt vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet

William Bülow, Uppsala universitet

William Bülow, Filosofie doktor och forskare vid Centrum för forsknings- och bioetik, Uppsala universitet

Mats Johansson, Lunds universitet

Mats Johansson, Docent och universitetslektor i medicinsk etik vid Enheten för medicinsk etik vid
Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund, Lunds universitet

Vilhelm Persson, Lunds universitet

Vilhelm Persson, Professor i offentlig rätt vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet

Downloads

Publicerad

2023-12-11

Referera så här

Wahlberg, L., Bülow, W., Johansson, M., & Persson, V. (2023). Vad innebär egentligen lagkravet på etik-prövning av forskning som utförs enligt en metod som syftar till att påverka eller innebär uppenbar risk att skada? En rättslig analys av 4 § 2 p. lagen (2003:460) om etik-prövning av forskning som avser människor. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(5), 720–736. https://doi.org/10.62607/smt.v100i5.22387

Liknande artiklar

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.