Att se det som inte syns – om talföljder i årskurs 3 och 4

Författare

  • Karin Frostfeldt Gustavsson
  • Klara Kerekes
  • Birgitta Lundberg
  • Lea Erixson

DOI:

https://doi.org/10.61998/forskul.v1i10.27613

Abstract

Internationell forskning och undersökningar visar att elever har svårt att lära sig algebra i allmänhet samt att konstruera och beskriva talföljder i synnerhet. Undervisningen, som fokuserar på olika undervisningsmetoder i stället för på det som krävs för att lära, anses vara en av de viktigaste orsakerna till detta. Studiens syfte är att, utifrån ett variationsteoretiskt perspektiv, studera det som är kritiskt för elever i årskurs 3 och 4 när de ska lära sig att konstruera och beskriva vad som kännetecknar olika talföljder. I artikeln beskrivs de identifierade kritiska aspekterna och hur dessa gjordes synliga i undervisningen genom variation. Learning study användes som metod. Resultatet visar att eleverna utvecklade förmågan att beskriva talföljder när det i undervisningen gavs möjlighet för dem att urskilja sambandet mellan talen och talens inbördes förhållande till varandra, urskilja helheten, förstå att det finns ett system mellan talen som kan varieras i oändlighet och upptäcka att talföljder kan byggas upp på olika sätt. Detta benämns i studien som kritiska aspekter.

kter.

Författarbiografier

Karin Frostfeldt Gustavsson

Karin Frostfeldt Gustavsson är 1–7-lärare i svenska, engelska och SO på Ribbaskolan i Gränna

Klara Kerekes

Klara Kerekes är 1–7-lärare i matematik, NO och teknik på Ribbaskolan i Gränna, licentiand inom FontD forskarskolan, Linköpings universitet.

Birgitta Lundberg

Birgitta Lundberg är 1–7-lärare i svenska, SO, matematik och bild på Ribbaskolan i Gränna.

Lea Erixson

Lea Erixson är mellanstadielärare på Ribbaskolan i Gränna

Downloads

Publicerad

2013-05-10

Referera så här

Frostfeldt Gustavsson, K., Kerekes, K., Lundberg, B., & Erixson, L. (2013). Att se det som inte syns – om talföljder i årskurs 3 och 4. Forskning Om Undervisning Och lärande, 1(10), 64–81. https://doi.org/10.61998/forskul.v1i10.27613

Nummer

Sektion

Originalartiklar

Kategorier