Call for abstracts (förlängd deadline till 31 september 2023): Temanummer om att crippa den feministiska forskningen i Sverige.
De senaste 15 åren har cripteori varit ett expanderande teoretiskt och epistemologiskt angreppssätt på några av vår tids viktigaste ojämlikhetsfrågor. Kritisk funktionalitetsforskning är inte – och har aldrig varit – enbart en nordamerikansk angelägenhet. På flertalet platser världen över, inom likväl som utanför universiteten, problematiseras ableism, det vill säga föreställningar om och strukturer som premierar den funktionsfullkomliga kroppen, ur crippade intersektionella, dekoloniala och feministiska perspektiv.
Genusvetenskapen och den feministiska forskningen i Sverige har dock förhållit sig förvånansvärt avvaktande till att inkludera kritiska perspektiv på funktionalitet i sina samhällsanalyser. För tio år sedan gav lambda nordica (2012) ut ett temanummer om cripteori. De senaste åren har en knappt handfull avhandlingar publicerats som börjat utforska intersektionen mellan feministiska perspektiv och crippa- och kritiska funktionalitetsperspektiv, med syftet att förstå skärningspunkterna mellan funktionsmaktordningen och könsmaktsordningen i Sverige. På de genusvetenskapliga konferenser som arrangerats i Skandinavien de senaste fyra åren har crippa perspektiv varit med endast i ett fåtal sessioner.
Förvisso finns det sedan länge en väletablerad funktionshindersforskning i Sverige. Det fältet har i undantagsfall även berört genusskillnader, främst genom att lyfta fram funktionshindrade kvinnors levnadsvillkor. En vidare kritisk intersektionell analys har dock lyst med sin frånvaro även inom detta fält.
Det är dags att ändra på det här!
Vi bjuder därför in till ett temanummer om crip och kritiska funktionalitetsstudier till nästa nummer av tidskrift för genusvetenskap.
Till detta temanummer välkomnar vi originalbidrag som på något sätt anknyter till frågor om vad kritiska funktionalitetsperspektiv kan tillföra genusvetenskapen och den feministiska forskningen i Sverige med utgångspunkt i till exempel critical disability studies, feminist disability studies eller neurodiversity studies. Det kan handla om, men är inte begränsade till:
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på nyfascismen och högerextremismens framväxt i Sverige och Europa.
● Crippade och/eller neurodivergenta perspektiv på sexualitet och genus
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på trans exclusive feminism- och antigender-rörelser, inom och utanför Europa.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på nyliberalism, välfärdsstatens omvandling och samtidspolitiska skeenden av betydelse för ekonomisk utsatthet.
● Intersektionella analyser av hur ableism framträder i svensk genusvetenskaplig forskning.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på feministisk teknovetenskap och STS.
● Utforskande av autoetnografiska, emancipatoriska och participatoriska metoder för att crippa feministisk kunskapsproduktion.
● Analyser av svensk kvinnohistoria, sexualhistoria och/eller medicinhistoria från ett kritiskt funktionalitetsperspektiv.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på diagnostisering och kategorisering och bedömning i välfärdssystemet.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv i feministisk forskning om vård och omsorg, socialt arbete, hälso- och sjukvård, pedagogik och utbildning.
● Analyser av sociala medier och/eller mediala- och populärkulturella gestaltningar från ett kritiskt funktionalitetsperspektiv.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv i relation till kritiska barn- och ungdomsstudier, studier om relationsskapande, föräldraskap, åldrande och livslopp.
● Kritiska funktionalitetsperspektiv på sociala rörelser och civilsamhället.
Vi välkomnar en bred flora med texter: vetenskapliga, essäer samt poesi.
Tidsplan
- Abstrakt (300 ord) med en kort biografisk anteckning (75 ord för varje bidrag) ska skickas till redaktörerna för temanumret senast 27 augusti 2023. Vänligen skicka in ditt abstrakt/beskrivning till Lina Palmqvist (lina.palmqvist@socwork.gu.se), och Christine Bylund (christine.bylund@umu.se).
- Respons vid godkännande av abstrakten kommer att skickas senast i mitten av oktober 2023. Deadline för fullständiga artiklar (6000–8000 ord) är 20 december 2023. En sedvanlig dubbelblind granskningsprocess sker därefter, i enlighet med TGV:s praxis.
- Målet är att temanumret publiceras senvåren 2024.
TGV är en tvärvetenskaplig och multidisciplinär tidskrift för aktuell genusforskning på svenska. Bidrag på skandinaviska språk och engelska kan inkluderas vid överenskommelse. För information om TGV:s redaktionella riktlinjer och upphovsrätt, se: https://publicera.kb.se/tgv/policies.
För frågor vänligen kontakta temanumrets redaktörer.
Vi förbehåller oss rätten att välja bland insända bidrag.
Lina Palmqvist, Julia Bahner, Mikael Mery Karlsson och Christine Bylund