Recensioner

Författare

  • Annika Olsson
  • Mattias Pirholt
  • Anna Bohlin
  • Örjan Torell
  • Roland Lysell
  • Sofi Qvarnström
  • Alexandra Borg
  • Jørgen Bruhn

DOI:

https://doi.org/10.54797/tfl.v39i3-4.12049

Abstract

Annika Olsson om Margareta Petersson, Globaliseringens ansikten: den indoengelska romanen
Stockholm: Carlssons, 2008, 400 s.

Mattias Pirholt om Leena Eilittä, Ingeborg Bachmann’s Utopia and Disillusionment: Introduction
Helsingfors: Finnish Academy of Science and Letters, 2008, 164 s.

Anna Bohlin om Boel Englund & Lena Kåreland, Rätten till ordet: En kollektivbiografi över skrivande
Stockholmskvinnor 1880–1920 Stockholm: Carlsson, 2008, 409 s.

Örjan Torell om Christer Ekholm och Staffan Thorsson (red.), Främlingskap och främmandegöring: Förhållningssätt till skönlitteratur i universitetsundervisningen
Göteborg: Daidalos, 2009, 554 s.

Roland Lysell om Johan Sahlin, Om kyrklundheten: Värde, kunskap och skrivande i Willy Kyrklunds Om godheten
Lund: ellerströms, 2008, 252 s. (diss. Växjö)

Sofi Qvarnström om Peter Forsgren, I vansklighetens land: Genus, genre och modernitet i Elin Wägners smålandsromaner
Göteborg: Makadam förlag, 2009, 263 s.

Alexandra Borg om Örjan Torell, Den osynliga staden: en gestaltningsmodell hos Olof Högberg, Ludvig Nordström, Bertil Malmberg, Birger Sjödin, Karl Östman, Lars Ahlin och andra svenska författare fram till våra dagar
Umeå: Bokförlaget H:ström – Text & Kultur, 2009, 301 s.

Jørgen Bruhn om Christer Johansson, Mimetiskt syskonskap: en representationsteoretisk undersökning av relationen fiktionsprosa- fiktionsfilm
Stockholm: Acta universitatis stockholmiensis, 2008, 446 s. (diss. Stockholm)

Nedladdningar

Nedladdningsdata är inte tillgängliga än.

Författarbiografier

Annika Olsson

Annika Olsson är fil dr i litteraturvetenskap verksam vid Centrum för genusstudier, Stockholms universitet. Hon disputerade på en avhandling om den svenska rapportboken och forskar nu om den amerikanska nobelprisförfattaren Pearl S. Buck. Perioden 2009–2010 är Olsson programchef för Jämi, ett regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering i staten, placerat vid Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborg universitet.

Mattias Pirholt

Mattias Pirholt är forskarassistent vid Litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, där han bedriver ett forskningsprojekt om den tidiga tyska romantiska romanen. Till Pirholts senaste publikationer hör artiklar om Goethe, Schlegel och Tieck.

Anna Bohlin

Anna Bohlin har disputerat på avhandlingen Röstens anatomi: Läsningar av politik i Elin Wägners Silverforsen, Selma Lagerlöfs Löwensköldtrilogi och Klara Johansons Tidevarvskåserier. Nu arbetar hon på ett projekt om Fredrika Bremer och det sköna samhället samt undervisar i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola och Uppsala universitet.

Örjan Torell

Örjan Torell blev fil dr i litteraturvetenskap 1979 och är nu pensionerad efter tjugofem års undervisning på gymnasiet och tretton på Mittuniversitetet. Torell är läsforskare med svensk-ryska jämförelsestudier som specialitet. Han har skrivit om och översatt rysk litteratur. Torells senaste bok heter Den osynliga staden (2008) och handlar om en betydelsefull gestaltningsmodell med västernorrländska rötter.

Roland Lysell

Roland Lysell är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet sedan 1999. Lysell har sedan sin avhandling om Erik Lindegren 1983 bland annat skrivit boken Erik Johan Stagnelius - det absoluta begäret och själens historia (1993) samt publicerat uppsatser om bland annat Atterbom, Stagnelius, Almqvist, Ibsen samt dramateori. Lysell har också varit redaktör för en rad antologier och arbetar för närvarande med ett projekt om Henrik Ibsens dramatik.

Sofi Qvarnström

Sofi Qvarnström är fil dr i litteraturvetenskap och verksam vid Uppsala universitet där hon undervisar i retorik. Hon disputerade våren 2009 på en avhandling om svensk krigskritik under 1910- talet, Motståndets berättelser: Elin Wägner, Anna Lenah Elgström, Marika Stiernstedt och första världskriget.

Alexandra Borg

Alexandra Borg är doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och forskar om storstaden som motiv och tema i svensk sekelskifteslitteratur.

Jørgen Bruhn

Jørgen Bruhn är lektor i litteraturvetenskap vid Växjö universitet/Linnéuniversitetet. Han har bland annat skrivit om Proust, Bakhtin, romanteori och färdigställer en monografi om medeltidsförfattaren Chrétien de Troyes. Jørgen Bruhn forskar om intermedialitet, bland annat relationen roman–film.

Downloads

Publicerad

2009-01-01

Referera så här

Olsson, A., Pirholt, M., Bohlin, A., Torell, Örjan, Lysell, R., Qvarnström, S., … Bruhn, J. (2009). Recensioner. Tidskrift för Litteraturvetenskap, 39(3-4), 113–133. https://doi.org/10.54797/tfl.v39i3-4.12049