Om tidskriften

Tidskrift för litteraturvetenskap utkommer sedan 1971 med fyra nummer per år och inriktar sig på ett brett spektrum av litteraturvetenskapliga och tvärvetenskapliga frågeställningar. Utöver att publicera vetenskapliga artiklar och essäer erbjuder TfL ett rum för ämnesdebatt och bevakar litteraturvetenskaplig bokutgivning i främst Sverige och Norden. TfL cirkulerar mellan landets litteraturvetenskapliga institutioner i tvåårsintervall. 2023–2024 finns redaktionen på Stockholms universitet.

Meddelanden

Senaste numret

Vol 53 Nr 1 (2023): Barnlitteratur och medier

Hej och välkomna till Stockholmsredaktionens första nummer av Tidskrift för litteraturvetenskap! Under 2023–2024 kommer vi, i vanlig ordning, ge ut fyra nummer per år – en del öppna, en del med teman; en del enkla, en del dubbla. Detta första nummer är ett temanummer med inriktning på barnlitteratur och medier. Temat och numrets fyra artiklar presenteras vidare i inledningen, skriven av gästredaktören Elina Druker, professor i barnlitteratur här vid Stockholms universitet.

Som ni kanske märker är det i elfte timmen detta vårt första nummer utkommer, 2023:1, volym 53. År och årgång sammanfaller sällan helt perfekt i tidskriftsvärlden, men just nu är tiden extra mycket ur led. Arbetet med de nästkommande numren är dock redan igång och vi siktar på att ha sprungit ikapp tiden till 2025 när det är dags för nästa överlämning.

Förseningen har vi delvis ärvt från förra redaktionen och delvis själva bidragit till. Den är till stor del priset vi betalar för den omvälvande förändring TfL genomgick under Lundaredaktionens styre: TfL blev en helt digital tidskrift med hemvist på KB:s plattform Publicera, där de nya numren publiceras med omedelbar öppen tillgång. TfL har börjat känna sig hemma i den här nya verkligheten; hoppas det även gäller er läsare! Övergången har dock inneburit ett tidskrävande arbete med många nya överväganden. Vi vill rikta vårt varmaste tack till Lund och framförallt huvudredaktören Isak Hyltén-Cavallius som drog det enorma lasset med att genomföra den här förvandlingen. Det var värt varje försenad månad.

Vi misstänker att det också är just denna digitala förnyelse vi har att tacka för att TfLs ansökan om tidskriftsstöd beviljades av Vetenskapsrådet nu i september. Ekonomiskt är tidskriften därmed tryggad för de närmaste tre åren, från och med 2024 till och med 2026. Ett sådant omfattande och mer långsiktigt stöd skapar viktiga förutsättningar för att den sittande redaktionen ska kunna ägna sin tid åt att skapa högkvalitativa tidskriftsnummer snarare än att ständigt skriva ansökningar.

Under våren -24 fortsätter Stockholmsredaktionens utgivning med de resterande två numren för årgång 2023. Nummer 2023:2–3 är ett dubbelnummer med tema materialitet, vilket följs av 2023:4 som blir ett öppet nummer. Därpå väntar för årgång 2024 inledningsvis två temanummer: 2024:1 om eros och tidigmodern litteratur, samt 2024:2 om litteratur och vetenskap. Slutligen avrundar vi med ett dubbelnummer som rymmer en öppen avdelning och i övrigt viks åt temat för TfL-dagarna (vi återkommer om detta). Håll utkik i era mejlkorgar, på hemsidan och på Facebook efter våra call for papers. Vi vill även påminna om att artiklar till öppna nummer kan skickas in kontinuerligt via hemsidan.

I samtliga nummer återfinns som vanligt en recensionsavdelning. Nytt för Stockholmsredaktionens nummer är även ett stående inslag som vi valt att kalla ”Ämnet för vårt ämne”. Där har vi bett ett antal litteraturvetare att i essäns form reflektera, så fritt de vill, över den hopplösa men likväl helt centrala frågan: Vad är litteratur? Först ut med att försöka ge ett svar är litteraturvetaren och översättaren Janina Orlov. Hennes essä föregås av en kort presentation av det stående inslaget av vår essäredaktör Maria Trejling.

God läsning, önskar
Ellen Frödin och Frida Beckman, Stockholm november 2023

Publicerad: 2023-12-22
Visa alla nummer