Från ord till rörelser och dans – en analys av rörelsekunnandet i en dansuppgift

Författare

  • Ingrid Carlgren
  • Gunn Nyberg

DOI:

https://doi.org/10.61998/forskul.v3i14.27535

Nyckelord:

dans, fenomenografi, knowing-known, kunnande, rörelsekunnande

Abstract

I artikeln redovisar vi ett exempel på hur kunnande, som kommer till uttryck då elever redovisar en dansuppgift, kan analyseras och bidra till vår förståelse av detta kunnande såväl som till ett artikulerat språk att använda vid utvecklingen av undervisningen. En utgångspunkt är att kunskaper om kunnande är en nödvändig grund för att förbättra undervisningen. En annan utgångspunkt är att det råder brist på sådan kunskap. Eleverna (ca 12 år gamla) var indelade i tre grupper som fick en uppgift där de med utgångspunkt i två meningar skulle skapa en dans genom att översätta varje ord till en rörelse och därefter sammanfoga ord-rörelserna. Vi presenterar resultaten av en fenomenografisk analys som grundar sig på en videoinspelning av dessa redovisningar.

Författarbiografier

Ingrid Carlgren

Ingrid Carlgren är professor i pedagogik vid Stockholms universitet, verksam vid Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik (CeHum), Stockholm Teaching and Learning Studies (STLS) samt forskarskolan i Learning study (en nationell forskarskola med inriktning mot undervisningsutvecklande ämnesdidaktisk forskning).

Gunn Nyberg

Gunn Nyberg är lektor i idrotts- och hälsovetenskap på Högskolan Dalarna och fil. dr i utbildningsvetenskap med inriktning praktiska kunskapstraditioner. Hon har arbetat i lärarutbildningen sedan 2001 och dessförinnan som lärare i idrott och hälsa samt svenska under sexton år i grundskola och gymnasium.

Downloads

Publicerad

2015-02-28

Referera så här

Carlgren, I., & Nyberg, G. (2015). Från ord till rörelser och dans – en analys av rörelsekunnandet i en dansuppgift. Forskning Om Undervisning Och lärande, 3(14), 24–40. https://doi.org/10.61998/forskul.v3i14.27535

Nummer

Sektion

Originalartiklar

Kategorier

Liknande artiklar

<< < 1 2 

Du kanske också starta en avancerad sökning efter liknande artiklar för den här artikeln.