Recensioner

Författare

  • Tiina Rosenberg
  • Anders Öhman
  • Margareta Petersson
  • Petra Söderlund
  • Carin Franzén

DOI:

https://doi.org/10.54797/tfl.v39i1.12181

Abstract

Tiina Rosenberg om Ann-Sofie Lönngren, Att röra en värld: En queerteoretisk analys av erotiska trianglar i sex verk av August Strindberg
Lund: Ellerströms, 2007, 303 s. (diss. Uppsala 2008)

Anders Öhman om Hanne-Lore Andersson, Doxa och debatt. Litteraturvetenskap runt sekelskiftet 2000
Göteborg: Makadam, 2008, 233 s. (diss. Göteborg)

Margareta Petersson om Cristine Sarrimo, Heidenstams harem
Stockholm: Symposion, 2008, 301 s.

Petra Söderlund om Lisbeth Larsson, Hennes döda kropp: Victoria Benedictssons arkiv och författarskap
Stockholm: Weyler, 2008, 285 s.

Carin Franzén om Anna Bohlin, Röstens anatomi: Läsningar av politik i Elin Wägners Silverforsen, Selma Lagerlöfs Löwensköldtrilogi och Klara Johansons Tidevarvskåserier
Umeå: Bokförlaget H:ström – Text & Kultur, 2008, 441 s. (diss. Umeå)

Nedladdningar

Nedladdningsdata är inte tillgängliga än.

Författarbiografier

Tiina Rosenberg

Tiina Rosenberg är professor i genusvetenskap vid Lunds universitet och docent i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Hennes forsknings- och undervisningsområden omfattar genusvetenskap, teatervetenskap, hbt/queerstudier, feministisk teori och kulturstudier. Hennes senaste bok heter Bögarnas Zarah: diva, ikon, kult (2009).

Anders Öhman

Anders Öhman är professor i litteraturvetenskap. Han arbetar som professor i Svenska med didaktisk inriktning, Luleå tekniska universitet, och som föreståndare vid Centrum för studier av vetenskap och värderingar, Umeå universitet. Han har skrivit om svenska 1800-talsromaner, självbiografiska romaner, populärlitteratur och norrländsk litteratur. Bland utgivna arbeten kan nämnas Äventyrets tid (1990), Apologier (2001) och De förskingrade (2004). För närvarande arbetar han med ett projekt om narrativ kompetens och med en bok som har arbetsnamnet Att skapa Norrland.

Margareta Petersson

Margareta Petersson är professor i litteraturvetenskap vid Växjö universitet. Hon har framförallt ägnat sin forskning åt litteratur om och från Indien. Peterssons senaste bok heter Globaliseringens ansikten. Den indoengelska romanen (2008). Petersson bedriver också litteraturdidaktisk forskning och studerar litteraturläsning i ett antal professionsutbildningar.

Petra Söderlund

Petra Söderlund är docent i litteraturvetenskap, särskilt litteratursociologi, i Uppsala och verksam som huvudredaktör vid Svenska Vitterhetssamfundet. Hon har forskat om såväl nyare som äldre svensk bokmarknad och läsning, studerat nutida svenska författares villkor och är involverad i planeringen av Selma Lagerlöf-arkivet – en digital plattform för en textkritisk utgåva av Lagerlöfs verk.

Carin Franzén

Carin Franzén är docent i litteraturvetenskap och verksam vid Linköpings universitet. Centrala aspekter av hennes forskning är dels relationen mellan estetisk autonomi och etik/politik, dels litteraturen som erfarenhet i förbindelse till exil, identitet och genus under det senaste seklet. Franzéns senaste bok heter För en litteraturens etik: en studie i Birgitta Trotzigs och Katarina Frostensons författarskap (2007).

Downloads

Publicerad

2009-01-01

Referera så här

Rosenberg, T., Öhman, A., Petersson, M., Söderlund, P., & Franzén, C. (2009). Recensioner. Tidskrift för Litteraturvetenskap, 39(1), 93–108. https://doi.org/10.54797/tfl.v39i1.12181

Nummer

Sektion

Recension

Mest lästa artiklar av samma författare

1 2 > >>