Enkät: Digitalt

Författare

  • Christian Lenemark

DOI:

https://doi.org/10.54797/tfl.v47i3-4.7759

Abstract

Under hösten 2017 skickade TfL-redaktionen ut en enkät till ett fyrtiotal forskare, lärare, kritiker och kulturutredare verksamma i Sverige och bland annat Norge som på olika sätt intresserat sig för frågor om litteraturens förhållande till det digitala. Responsen var av olika skäl (tidsbrist var det mest anförda argumentet) mindre än väntat. Totalt fick vi in åtta svar. Utifrån en genussynvinkel är den manliga dominansen slående, vilket emellertid inte kan sägas bero på att kvinnliga forskare, lärare och kritiker inte intresserat sig för dessa frågor. Men oaktat att svarsfrekvensen på enkäten inte var lika hög som vi på förhand trott och hoppats på – samt den i sammanhanget olyckliga genus asymmetrin – var de svar som vi trots allt fick in desto mer initierade. De frågor vi ställde var medvetet formulerade så att de skulle kunna möjliggöra en rad olika ingångar för de tillfrågade att reflektera över digitaliseringens betydelser för litteraturen i stort, men även för den litteraturvetenskapliga forsknings- och undervisningspraktiken:

1. Vad har digitaliseringen haft för betydelser när det gäller produktionen, konsumtionen och distributionen av litteratur?

2. Vad har den digitala utvecklingen bidragit med när det gäller den litteraturvetenskapliga forskningspraktikens och undervisningens innehåll och former – och vad kan den bidra med i framtiden?

Medverkande: James Barrett, Karl Berglund, Jonas Ingvarsson, Mats Malm, Jesper Olsson, Julia Pennlert, Øyvind Prytz, Alexander Svedberg

Nedladdningar

Nedladdningsdata är inte tillgängliga än.

Downloads

Publicerad

2017-01-01

Referera så här

Lenemark, C. (2017). Enkät: Digitalt. Tidskrift för Litteraturvetenskap, 47(3-4), 7–25. https://doi.org/10.54797/tfl.v47i3-4.7759

Nummer

Sektion

Enkät