Senaste numret

Vol 54 Nr 3-4 (2024): Kanon och nation

 

Så var det dags för Stockholmsredaktionens sista nummer. Till största delen upptas det av material från Tfl-dagarna som vi anordnade i november 2024 på temat Kanon och nation. Dessa två aktuella och ofta sammantvinnade teman behandlas i sju här återgivna presentationer samt ett rundabordssamtal och adresserar långt mer än bara frågan om kulturkanon, däribland klassikerutgivning för barn, polsk kanonisering av nordisk litteratur, nationell litteraturhistorieskrivning i Taiwan, Kanadas urfolkslitteratur, den svenska 1800-talsromanens sammanknytning av familj och nation samt relationen mellan dagens nationalism och trenden med landsbygdsromaner. Frida Beckman diskuterar temat och presenterar bidragen i en inledning.

Vid sidan av temadelen innehåller numret även en forsknings-artikel av Elin Käck om trädtematik och diffraktion hos Eva Ström. Och så avslutar vi vår essäserie ”Ämnet för vårt ämne” med ännu en reflektion över litteraturbegreppets snåriga innebörder, denna gång av Karin Nykvist. Hennes essä går i dialog med de tidigare bidragen och närmar sig ett eget svar i framlyftandet av litteraturens mångfald av funktioner, som förströelse, kunskapsspridare, kunskapsskapare och tröst. I recensionsavdelningen anmäls en monografi om textil tematik hos Sara Lidman och en om en orakelspeltext för 1600-talets arbetare, och därtill tre avhandlingar: en om digitaliseringens avtryck på samtida barn- och ungdomslitteratur, en som undersöker störande litteraturundervisning, samt en som behandlar litterära experiment med det digitala under 60- och 70-talet.

När våra två år som huvudredaktörer nu är till ända krävs väl också en sammanfattning. Det har gått fort! Vi drog igång vår  period med att få iväg en ansökan till VR om tidskriftsbidrag, vilken lyckligtvis beviljades. Alltså kunde vi med gott samvete låta Richard Lindmark uppdatera TfLs form. Vad gäller innehållet har vi själva och ett antal gästredaktörer satt sin prägel på de olika tema-numren – barnlitteratur och medier, materialitet, eros och det tidig-moderna, vetenskap samt kanon och nation vilket speglar några av de forskningsinriktningar som finns inom litteraturämnet på Stockholms universitet. Vi hoppas därmed att vi bidragit till den bredd som utmärker TfL, och som redan från början utgjort en motivering till tidskriftens cirkulerande redaktörskap.

Ett antal tack är också på sin plats. Till Johan Klingborg och Sara Pärsson som i olika omgångar haft ansvar för recensions-avdelningen. Och till samtliga gästredaktörer: Elina Druker, Sara Pärsson, Sofia Warkander, Vera Sundin, Alexander Lash och Sofia Roberg. Alla anonyma granskare ska också ha en eloge, för utan detta ideella arbete går det som vi alla vet inte att upprätthålla en akademisk tidskrift. Vid sidan av det sakkunniggranskade materialet har vi också ansträngt oss för att ge utrymme åt essäer i varje nummer. Essäskrivande handlar inte bara om tredje uppgiften utan fungerar också i sin prövande verksamhet som ett uppfångande av alla de forskningens frågor och insikter som den akademiska artikeln inte ger utrymme till. I detta har essäserien ”Ämnet för vårt ämne”, i regi av Maria Trejling, fungerat som ett återkommande inslag. Med tanke på den hopplösa frågan – vad är litteratur? – är vi så glada att några vågat sig på att svara! Varje litteraturvetenskaplig under sökning är förstås på sitt sätt ett indirekt svar på vad litteratur är, påverkas av, sam verkar med, kan vara och göra. Ändå tror vi att det kan ge något att också försöka sig på att artikulera denna in direkta vetskap, eftersom den i sin tur påverkar vilka frågor vi ställer till och om litteraturen.

Att göra tidskrift tar tid och är beroende av faktorer som man inte alltid kan kontrollera. Vi började försenat och har inte riktigt avslutat i tid. Men vi har gjort vårt allra bästa för att knuffa igång nästa redaktion – de har redan skickat ut sina första call for papers och arbetar för fullt med artiklarna till sitt premiärnummer. Under några månader har vi alltså redan arbetat parallellt, men nu lämnar vi över helt till redaktionen i Uppsala och de nya huvudredaktörerna Gustaf Marcus och Jesper Olsson.
Lycka till!

Ellen Frödin & Frida Beckman, Stockholm april 2025

 

Publicerad: 2025-04-16
Visa alla nummer