Vol 53 Nr 4 (2023)

Från redaktionen

Temanummer i all ära, men vad vore TfL utan den regelbundna möjligheten att skriva om vad som helst? Så skrev vi när vi publicerade call for papers för Stockholmsredaktionens första öppna nummer för ganska precis ett år sedan. Då stod sommaren för dörren och vi tyckte att himlen kändes hög. Även om, eller kanske just eftersom, det varit en lång, mörk vinter hos oss och ute i världen känns det fint att nu äntligen kunna presentera vårt första öppna nummer lagom till att ljuset och grönskan åter lockar med (lömska?) löften om sommarvärme och tid att läsa i lugn och ro.

Så vad har denna gång blivit utfallet av att litteraturvetare landet över under 2023 och 2024 fått skriva om vad som helst? Jo, det blir texter om rockbandet bob hund, om poeten Tor Ulven, om Michel Houellebecq och onlinespel, om Elise Karlsson och William Shakespeare, om Mare Kandre samt om Sara Lidman. De två sistnämnda författarna blir särskilt uppmärksammade då vi publicerar två artiklar var om dessa författarskap.

Detta betyder att vi kan stoltsera med artiklar som berör eller rör sig mellan poesi, musik, prosa, dramatik och dataspel och som adresserar ämnen såsom autistiskt världs- och könsgörande (Anna Nygren), gurlesk existentialism (Hanna Tillberg), metonymisk spännvidd (Svala Edgren), anakolutisk avantgardism (Anders E. Johansson och Maria Jönsson), Shakespeariansk gigekonomi (Per Sivefors), glokaliserad rumslighet (Gustaf Marcus), sam-vett som tolkningslins (Ingeborg Löfgren) och antikapitalistisk familjeallegori (Lisa Grahn).

Som vanligt – för kanske vågar vi säga så nu när vi är inne på Stockholmsredaktionens fjärde nummer – återfinns även en essä under vinjetten ”Ämnet för vårt ämne” som tar sikte på kärnan i vår disciplin genom att försöka besvara frågan: Vad är litteratur? Denna gång har vår essäredaktör Maria Trejling bjudit in Christian Benne, professor i tysk och europeisk litteratur vid Köpenhamns universitet, som helt i enlighet med numrets återkommande intresse för begreppslighetens roll i och för litteraturen skriver om shiterature, literature och iteratur.  

Sist men inte minst finns som alltid en recensionsdel, kurerad av vår recensionsredaktör Johan Klingborg. Bland de recenserade alstren samsas avhandlingar om drogexperiment, bygdeskildringar, vikingfantasy respektive engelska romantiker med en monografi om gravdiktning samt två antologier om bokhistoria.  

När Sveriges litteraturvetare får skriva om vad de vill blir det alltså precis så här spännande.

God läsning och skön sommar tillönskas alla!

Frida Beckman och Ellen Frödin, juni 2024

 

Publicerad: 2024-06-19